Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

19.9.2008 - Kansalaiset ja kokoomus katsovat eri suuntiin ulkopolitiikassa

Venäjän ja Georgian käymällä sodalla näyttää olleen hyvin vähän vaikutusta kansalaisten käsityksiin Suomen turvallisuustilanteesta. Venäjän voimatoimet Kaukasuksella eivät juurikaan lisänneet suomalaisten kokemaa uhkaa (HS 18.9.). Valtaosa ajattelee, että Suomeen kohdistuva uhka on säilynyt ennallaan.
 Suhtautuminen sotilasliitto Naton jäsenyyteen ei ole myöskään muuttunut merkittävästi. Vankka enemmistö (57%) suomalaisista torjuu jäsenyyden, runsas viidennes kannattaa liittymistä Natoon ja viidennes on kannastaan epävarma. HS:n teettämän mielipidekyselyn mukaan epävarmojen osuus on kaksinkertaistunut vuoden 2007 keväällä tehtyyn kyselyyn verrattuna. Se on suurin muutos kansalaisten näkemyksissä.
 Virallinen Suomi ja kansalaiset ajattelevat turvallisuuspolitiikan suurista linjoista varsin yksituumaisesti. Merkittävin poikkeama löytyy kokoomuksesta, joka on puolueena eniten Suomen Nato-jäsenyyden kannalla. Sen kannattajista puolet tukee jäsenyyttä. Muissa puolueissa kannatus jää huomattavasti alle 20 prosentin.
 Jäsenyyden kannatus näyttää lievästi laskeneen myös kokoomusjoukoissa. Suuntaus on mielenkiintoinen erityisesti sen vuoksi, että kokoomus ulkoministeri Alexander Stubb ja puolustusministeri Jyri Häkämies etunenässä puhuvat ja toimivat ”uuden, aktiivisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan” puolesta.
 Se tarkoittaa kokoomuslaisen ajattelun mukaan mm. räväkkää keskustelua ulkopolitiikasta, irtautumista passiivisesta reagoinnista maailmantapahtumiin ja jäsenyyttä Natossa. Euroopan unioni nähdään tässä yhteydessä kansainvälisenä suurvaltana, jonka jäsenenä Suomi voi etääntyä perinteisestä ulkopoliittisesta varovaisuudestaan.
 Muutos kokoomuksen retoriikassa heijastaa aitoa pyrkimystä haastaa perinteinen ulkopolitiikan linja. Samalla se kertoo sukupolvenvaihdoksesta, joka yleensä tuo keskusteluun uusia sävyjä.
 Ei pidä aristella tuuletusta keskustelukammareissa, mutta ei myöskään sulkea silmiä riskeiltä.
 Sellaisia syntyy, jos kansalaisten ja poliittisen johdon näkemykset etääntyvät kovin kauas toisistaan. HS:n gallupin perusteella kuilu kokoomusjohdon ja kansalaisten näkemysten välillä on pikemminkin kasvamassa kuin supistumassa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva