Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

16.9.2008 - Toiveikas budjetti sisältää riskejä

Hallituksen ensi vuoden talousarvioesitys on historiallinen. Ei sen vuoksi, että se tarjoaisi jotakin erityisen hyvää kansalaisten suurelle enemmistölle, vaan siksi, että se on järjestyksessään 200. valtion budjetti. Ensimmäisen hyväksyi keisari Aleksanteri I vuonna 1810. Sen loppusumma oli lähes 2,5 miljoonaa hopearuplaa, ja budjetin menot jäivät lähes miljoonaa ruplaa tuloja pienemmiksi.
 Vuoden 2009 talousarvioesitys on myös ylijäämäinen, mutta tulojen ja menojen ero on vain 153 miljoonaa euroa. Ylijäämällä on tarkoitus lyhentää noin 54 miljardin euron suuruista valtionvelkaa.
 Ylijäämäisyys kertoo, että Suomella menee budjetintekijöiden mielestä ensi vuonnakin aika hyvin, vaikka kansainvälisestä taloudesta kriisiaistimukset eivät ole kaukana. Inflaation kiihtyminen, jonka taittumisesta hallitus on jo toiveikkaasti nähnyt merkkejä, leikkaa kotitalouksien ostovoimaa. Kansainvälinen rahoituskriisi puskee korkotasoa ylöspäin Suomessakin vähentäen omalla painollaan ostovoimaa.
 Vientinäkymien heikentyminen yhdessä kotitalouksien ostovoiman hiipumisen kanssa voi supistaa bruttokansantuotteen kasvua voimakkaammin kuin hallitus budjettiesityksessään arvioi. Osuuspankit ennakoivat ensi vuodelle vain yhden prosentin kasvua, kun hallitus uskoo 1,8 prosenttiin. Sen soisi olevan tässä enemmän oikeassa kuin pankkien.
 Hallitus katsoo, että budjetti kokonaisuudessaan on lievästi elvyttävä. Se viittaa tuloverotuksen ja ruuan arvonlisäveron kevennyksiin. Hallitus uskoo, että inflaatio talttuu ensi vuonna 2,8 prosenttiin. Se auttaa kotitalouksien ostovoiman suotuisaa kehitystä ja kokonaistalouden kasvua.
 Ostovoimaa ei kuitenkaan käytetä, jos kuluttajien luottamus talouteen horjuu. Uutiset työttömyydestä saavat kuluttajat helposti tiukentamaan rahankäyttöään.
 Budjetin lievästi elvyttävä peruslinja luontuu suhdannetilanteeseen, vaikka hallituksen toiveet elintarvikkeiden verotuksen kevennysten vaikutuksista ovat liian toiveikkaita. Budjetin isoksi ongelmaksi jäävät tarpeeseen nähden vähäiset panostukset sosiaali- ja terveydenhuollon kipupisteisiin.
 Kansalaisten toiveisiin ei vastata. Veronkevennyksen tuomat muutamat eurot eivät auta, jos tarvittavia palveluja on huonosti tai ei lainkaan saatavilla kohtuuhintaan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva