Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

12.9.2008 - Murros koettelee eniten palkansaajia

Rakennemuutoksessa kouristeleva metsäteollisuus ajaa ahdinkoon tuhansia suomalaisperheitä. Niissä joudutaan irtisanomisten alkujärkytyksen jälkeen miettimään tosissaan, mistä seuraavaksi otetaan leipä pöytään. Nyt on tärkeintä löytää nopeasti toimet, joilla turvataan irtisanottujen tulevaisuus ja elämänusko.

 Varmasti olisi käyttöä valmiussuunnitelmilla, joita SAK on esittänyt tällaisten kriisitilanteiden varalle vahinkojen minimoimiseksi. Eipä vaan ole hallituksella ollut tarmoa varautua metsäteollisuuden huonojen uutisten jatkumiseen, vaikka yritykset ovat selvästi antaneet ymmärtää, etteivät aikaisemmin toteutetut saneeraustoimet riitä.

Kysymys on todella syvällisestä murroksesta, eikä se todennäköisesti pääty UPM:n ja Stora Enson keskiviikkona kertomiin toimiin. Jos nykyisten metsäteollisuustuotteiden tuotantokustannukset ylittävät niistä saadut hinnat, yritykset kovia tuottoja vaativine omistajineen jäävät puun ja kuoren väliin.

Olivatpa syyt kustannuksien ja hintojen epäsuhtaan mitkä tahansa, maksumieheksi joutuvat silti aina palkansaajat. Ei auta, vaikka oman työpaikan tuottavuuden parantamiseksi olisi venytty miten pitkälle tahansa. Kylmä numeroleikki ohjaa yhtiöiden päätöksiä.
 Nykyvaikeuksista ei pitäisi päätellä, että metsäteollisuus ajetaan Suomessa kokonaan alas. Kysyntää nykyisillekin tuotteille on, ja niistä saatavien hintojen voi ajatella nousevan, kunhan ylikapasiteettia niin Suomessa kuin muuallakin on leikattu.

Alan teollisuuden turvaaminen edellyttää muutakin. Metsät kasvavat ennätystahtia uutta puuta, jota ei kohta pystytä täysimääräisesti käyttämään, jos jäädään valmistamaan vain nykyisiä tuotteita, mutta supistetulla koneistolla.

Metsäteollisuus kehitellyt uusia tuotteita ja avannut ovea energiatuotannon suuntaan. Puusta on moneksi. Sellutehtaat vastaavat valtaosasta Suomen nykyistä bioenergiaa. Tehtaiden lopettamiset vähentävät tätä osuutta, ellei löydetä lisää mahdollisuuksia käyttää puuta energiatuotannossa muutenkin kuin polttamalla. Näkymät tässä suhteessa eivät ole huonot.

Tarvitaan pitkän aikavälin panostuksia metsäteollisuuden uudistamiseksi, mutta tärkeää on saada hoidetuksi rakennemuutoksen uhrien päivänpolttavat ongelmat. Vastuu on hallituksella, mutta myös metsäyhtiöt ovat velvollisia osallistumaan talkoisiin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva