Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

11.9.2008 - Rahoitusmarkkinoiden riskit tiukempaan valvontaan

Kahden yhdysvaltalaisen asuntoluottolaitoksen ottaminen Yhdysvaltojen liittovaltion haltuun sulki ympyrän, jonka alku piirrettiin jo 1930-luvulla. Fannie Mae ja Freddy Mac syntyivät liittovaltion toimesta helpottamaan pulakaudesta toipuvien amerikkalaisten asuntorahoitusta. Aikojen parannuttua luottolaitokset kuitenkin yksityistettiin.

 Historian ironiaa on, että juuri presidentti George W. Bushin oikeistohallitus joutui ottamaan lusikan kauniiseen käteen ja torjumaan rahoitusjärjestelmän kriisiä sosialisoimalla nämä luottolaitokset. Bushin hallinto tunnetaan äärimmäisestä markkinauskostaan, jonka mukaan asiat ovat sitä paremmin, mitä vähemmän valtio on mukana missään kansallista turvallisuutta lukuun ottamatta.

Markkinauskoisten mukaan markkinoilla on ominaisuus oikaista virheensä, ja laskun maksavat virheitä tehneet yritykset ja niiden omistajat. Usein näin käykin, mutta pankkikriiseissä perin harvoin ovat omistajat ja pankinjohtajat joutuneet täysimääräisesti vastaamaan tekojensa seurauksista.

Hakematta syvällisiä yhteyksiä Suomen 1990-luvun pankkikriisin ja Yhdysvaltojen nykyisen asuntoluottokriisin väliltä on helppo nähdä, että kummassakin tapauksessa pyrkimys oli pelastaa pankkien omistajat. Maksumiehiksi kelpasivat veronmaksajat. Yrittämisen riskit sosialisoitiin.

Toimenpidettä on perusteltu niin, että muutoin seuraukset olisivat vieläkin huonommat. Rahoitusjärjestelmän vakaus on tietysti kaikkien etu, mutta jos verrataan Ruotsin ja Norjan tapaa selvitä pankkikriisistä Suomeen, erona on, että suomalainen malli tuli paljon kalliimmaksi.

Yhdysvaltojen luottokriisi maailmanlaajuisine seurauksineen osoittaa, miten keskeinen toimiva rahoitusjärjestelmä on yksittäiselle kansakunnalle ja koko kansainväliselle yhteisölle. Sen varjelemiseksi ollaan valmiita käyttämään poikkeuksellisiakin toimia.
 Niihin turvautuminen tarkoittaa kuitenkin, että riskien ennaltaehkäisyssä on epäonnistuttu. Rahoitusmarkkinoilla riskit ovat kasvaneet ja kansainvälistyneet. Markkinoiden säätelyä on pyritty purkamaan, mutta Yhdysvaltain luottokriisi osoittaa, etteivät markkinat itse kykene hallitsemaan riskejä.

Siihen tarvitaan tapahtuneen perusteella entistä tarkempaa valvontaa ja vankkaa ylikansallista yhteistyötä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva