Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

9.9.2008 - Markkinausko vie ministeriä

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.) tarjoaa suomalaisille uutta ajateltavaa ehdottaessaan italialaisen sairaalamallin kokeilemista.

Mallin ydin on siinä, että sairaalassa vain lääketieteellinen hoito on julkisen vallan tuottamaa, kaikki muut palvelut, kuten laboratorio-, ravitsemus- ja siivouspalvelut, hoidetaan yksityisin voimin. Nämä palvelut voitaisiin Hyssälän mielestä kilpailuttaa. Ministeri ajattelee, että kunnat saisivat palvelunsa entistä tehokkaammin ja edullisemmin.

Hyssälän ehdotuksen perusheikkous on siinä, että se olettaa kilpailutuksen tuottavan aina paremman lopputuloksen kuin mitä saadaan aikaan nykyisillä järjestelmillä. Sellaisesta ei ole näyttöä.

Suomen terveydenhoitojärjestelmää voidaan kansainvälisten vertailujen perusteella pitää sekä edullisena että hyvin toimivana. Tähän kokonaisuuteen Hyssälän ehdotus ei toisi merkittävää muutosta, eikä se varsinkaan toisi parannusta siihen, missä muutoksen tarve on suurin.

Terveydenhoidon pullonkaulat ovat henkilöstön niukkuus ja alimitoitetut taloudelliset voimavarat. Hallituksen ensi vuoden budjettiesitys jättää tässäkin suhteessa paljon toivomisen varaa. Monessa kunnassa perusterveydenhuollon palvelujen toimivuus on uhattuna, koska pulaa on sekä henkilöistä että rahasta. Hallitukselta ei heru ymmärrystä näille ongelmille.

Sosiaali- ja terveysministerin toivoisi keskittyvän terveydenhuollon perusongelmien ratkaisuihin. Kilpailutus ja yksityistäminen eivät niitä tarjoa. 

 Kysymys on viime kädessä oikeudenmukaisuudesta. Julkisten palvelujen rämettäminen tarkoittaa niitä eniten tarvitsevien ja käyttävien pienituloisten aseman heikentämistä. Pitämällä hyvää huolta kuntataloudesta hallitus pitäisi huolta myös yhteiskunnan heikompiosaisista.

Jos se vain haluaisi.

Hyssälän ajatukset luontuvat sujuvasti markkinauskoisen hallituksen linjaan. Kilpailutuksen piiriin pitää saada kaikki mahdollinen ja vähän enemmänkin seurauksista piittaamatta.

Parempi lopputulos niin terveyspalvelujen käyttäjien kuin tuottajienkin kannalta syntyy, kun turvataan riittävät voimavarat ja levitetään tarmokkaasti hyviksi havaittuja käytäntöjä.

 

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva