Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

5.9.2008 - EK on kanto sopimuskaskessa

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) patistelee työmarkkinajärjestöjä etsimään seuraavalle tulokierrokselle yhteistä mallia palkankorotusten "pitämiseksi kurissa". Pääministerin mielestä voimassaolevat sopimukset tehtiin poikkeuksellisen korkealle tasolle, eivätkä ne siten istu hiipuvaan kansainväliseen suhdanteeseen lainkaan. Hän vaatii, että ensi kerralla sopimusten pitää tukea paremmin talouskehitystä, työllisyyttä ja kilpailukykyä.

Pääministeri ei osoittanut sormella ketään syylliseksi tilanteeseen. Turhaa se olisi ollutkin, sillä kaikki tietävät, että liittokierros käytiin sen vuoksi, ettei Elinkeinoelämän keskusliitto EK suin surminkaan halunnut mitään, mikä olisi edes etäisesti muistuttanut tulopoliittista kokonaisratkaisua. Muiden työmarkkinajärjestöjen on turha vaatia tupoa, jos yksi osapuolista ei sellaista ehdottomasti halua.

Työmarkkinajärjestöjen ja pääministerin tapaamisessa keskiviikkona ei ilmennyt, että EK olisi muuttanut näkemyksiään. Kaikki osapuolet tietävät, että tarve koordinoida palkka- ja talouspolitiikkaa on edelleen olemassa. Itse asiassa kansainvälisten suhdanteiden heikkeneminen ja epävarmuus vain korostavat keinoja, joilla pystytään pitämään yllä vakautta ja työllisyyttä tukevaa talouskasvua.

Palkansaajajärjestöissä tunnustetaan tarve koordinoida talous- ja työmarkkinapolitiikkaa, ja niissä on myös halua etsiä tähän tarkoitukseen soveltuvia ratkaisuja. Tarvittaessa luovasti, kuten SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen tiivisti ajatukset.

Palkansaajien myönteisyys ei paljon auta, jos EK:lta puuttuu sekä halu että valtakirja etsiä uusia vaihtoehtoja tupolle. Järjestön kielteisyydellä on ideologisia, yhteiskunnan valtarakenteita muuttamaan pyrkiviä syitä, sekä tarve ajaa palkoista sopiminen yrityksiin lyhyen aikavälin seuraamuksista piittaamatta. Ilmeisesti EK:ssa lasketaan, että pitkällä aikavälillä saavutetaan etuja, jotka ylittävät nyt nähtävissä olevat haitat.

Laskelmointi on julmaa. Sen maksumiehiksi joutuvat yhteiskunnan heikompiosaiset, jotka kärsivät ensimmäisinä, jos talouskehitykseen syntyy häiriöitä. Osuvat ne yrityksiinkin, mutta onko sillä niin väliä EK:lle, kunhan vain pitäydytään puhdasoppisessa markkinataloudessa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva