Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

4.9.2008 - SDP:ltä vastauksia kansalaisten toiveisiin

SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksen anti osui ajan hermoon. Puolue vaatii parannuksia perusterveydenhuoltoon. Se on keskeinen osa kuntapalveluja, mikä tarkoittaa, että kuntien mahdollisuudet selvitä kunnialla tehtävästään on turvattava. Rahaa palvelujen järjestämiseen tarvitaan lisää, mutta raha ei yksin ratkaise. Tarvitaan myös parannuksia toimintakulttuuriin.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen moitti perustellusti hallitusta siitä, ettei se nähnyt budjettiesityksessään tarpeelliseksi käydä korjaamaan terveydenhuollon ongelmia. Niihin tarttumalla voitaisiin vähentää kansalaisten eriarvoisuutta. Hallitusta se ei kiinnosta.

Kysymys onkin politiikan sisällöstä, ei niinkään talouden mitoituksesta. Vanhasen porvarihallitus suosii hyväosaisia. Budjetin painotuksia muuttamalla olisi mahdollista ajaa pieni- ja keskituloisten etuja ilman, että talousarvion loppusummaan tarvitsisi koskea. Mutta se ei käy, ei kerta kaikkiaan käy.

Julkinen terveydenhuolto kärsii voimavarojen niukkuudesta, joka heijastuu palvelujen laatuun ja saatavuuteen sekä henkilöstön jaksamiseen. Näissä havaittuihin ongelmiin lisärahoituksella olisi suoraan suotuisia vaikutuksia. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että kansalaiset ovat halukkaita tinkimään veronkevennyksistä, jos vastapainoksi parannetaan julkisia palveluja. Tältä viestiltä hallitus on sulkenut korvansa.

Voimavarojen niukkuus on pakottanut esimerkiksi terveyskeskuksia etsimään uusia toimintatapoja, mutta kaikkea on vielä tuskin saatu peratuksi. Palvelujen saatavuudessa ja henkilöstön tavoitettavuudessa on edelleen paljon parantamisen varaa. Hyvien käytäntöjen määrätietoinen edistäminen voisi olla osa terveyskeskusten laaturemonttia.

SDP:n on syytä korostaa tarvetta parantaa kuntapalveluja. Tavoite vastaa kansalaisten toiveita. Eriarvoisuuden kasvusta ihmisillä on runsaasti arkipäivän kokemuksia. Ne tarjoavat vankan selkänojan puolueen tavoitteille tasavertaisten elinmahdollisuuksien turvaamisesta.

Pääoppositiopuolueena ja uuden johdon toimin SDP voi karistaa selästään vanhaa taakkaa valtionhoitajuudesta ja korostaa omia tavoitteitaan. Toimintaan voi tätä kautta syntyä lisää vapausasteita ja poliittista intoa. Populismista kannattaa pysytellä silti etäällä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva