Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

2.9.2008 - Suomi rimpuilee energiatavoitteessaan

Suomen energiatuotannossa uusiutuvan energian osuus, 28,5 prosenttia, on EU-maiden korkeimpia. Vuoteen 2020 mennessä osuuden on määrä nousta 38 prosenttiin. EU:n komission määrittelemä tavoite koettiin alunperinkin kovaksi, mutta erityisen kovan siitä tekee Suomen metsäteollisuuden murros.

Merkittävä osa uusiutuvasta energiasta on peräisin metsäteollisuudesta, varsinkin selluteollisuudesta. Yksin sen osuus uusiutuvasta energiasta on runsaat 40 prosenttia. Mikäli otetaan huomioon muukin metsäteollisuuden aikaansaama bioenergia, kaksi kolmannesta uusiutuvasta energiasta tulee metsäteollisuudesta. Jos se supistaa tuotantoaan, Suomen bioenergiatavoite uhkaa karata tavoittamattomiin.

Professori Olli Dahl on arvioinut, että Kemijärven lopetetun sellutehtaan tuottaman bioenergian korvaaminen tuulivoimalla edellyttäisi lähes 750 yhden megawatin tehoisen tuulivoimalan rakentamista. Elinkeinoelämän keskusliitossa on laskettu, että tuulivoimalla aikaansaatu yhden prosenttiyksikön lisäys uusiutuvassa energiatuotannossa maksaisi 2,5-3 miljardia euroa. Vaihtoehtona se on hyvin kallis.

Suomella on monia syitä pitää huolta metsäteollisuuden toimintaedellytyksistä, joita Venäjän puutullit koettelevat markkinaongelmien ohella. Tähän taustaan sijoitettuna jotkut MTK:n edustajan puheet puukaupan jarruttamisesta ovat edesvastuuttomia. Voi tulla aika, jolloin on haluja myydä puuta, mutta pulaa onkin ostajista. Ei ole metsänomistajienkaan etu lisätä juuri nyt puunostajien ongelmia.

Jos metsäteollisuus joutuu supistamaan tuotantoaan, vaikutukset energiapuolelle vaihtelevat sen mukaan, kohdistuvatko supistukset selluntuotantoon vai muihin tuotteisiin. Tuotannon supistuessa edessä on mittava tarve lisätä muilla keinoilla uusiutuvan energian tuotantoa, jotta EU:n tavoite ei katoaisi horisonttiin.

Rakentamatonta vesivoimaa on niin vähän, ettei se täytä metsäteollisuuden tuotannon mahdollisen supistumisen luomaa aukkoa. Eivätkä aukon täytteeksi riitä pelloilta korjattavat biopolttoaineetkaan. Tuulivoima taas käy kalliiksi. Ydinvoima ei tuota kasvihuonekaasuja, mutta sitä ei myöskään lasketa uusiutuvaksi energiamuodoksi.

Turhan usein unohdetaan kelpo keino vähentää haitallisia päästöjä: säästetään energiaa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva