Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

29.8.2008 - Maailma hakee uutta voimatasapainoa

Venäjän voimatoimet Georgiassa ovat nostaneet uudelleen esille jännitteitä, joiden oletettiin ja toivottiin hautautuneen Neuvostoliiton mukana raunioihin. Vastakkainasettelu läntisen maailman kanssa on voimistunut. Euroopan unioni, Yhdysvallat ja sotilasliitto Nato sekä ETYJ ovat arvostelleet voimakkaasti Venäjää sen kovista otteista Kaukasiassa.

 Arvostelulle on perusteita. Venäjä on ETYJ:n jäsenenä sitoutunut kunnioittamaan toisen jäsenmaan suvereniteettia. Georgiassa nämä periaatteet rikottiin. Olisi kuitenkin yksisilmäistä todeta, että vain Venäjä on syyllistynyt kansainvälisen yhteisön pelisääntöjen rikkomiseen.

 Yhdysvaltojen sota Irakissa ja Naton pommitukset Serbiassa eivät nekään noudattaneet pelisääntöjä. Valtuutusta voimatoimiin ei saatu YK:lta. Suurvallat ovat iät ajat katsoneet oikeudekseen olla piittaamatta säännöistä silloin, kun oma etu sitä vaatii. Venäjä on nyt liittynyt tähän perinteeseen.

 Energian kallistuminen on tuonut Venäjälle vaurastumisen myötä itseluottamusta, ja vaikka maa vielä hakee paikkaansa suurvaltana, pyrkimys maailman mahtavien joukkoon on ilmiselvä. Huolestuttavaksi pyrkimyksen tekee se, että Venäjä on valmis käyttämään voimakeinoja ja väkivaltaa tavoitteensa toteuttamiseksi. Muistikuvat brutaalista ja häikäilemättömästä Neuvostoliitosta elpyvät.

 Kylmän sodan asetelmista ollaan silti kaukana. Vastakkain ei ole kaksi toisilleen vihamielistä ideologista blokkia. Osapuolet ovat toisin kuin kylmän sodan aikana taloudellisesti riippuvaisia toisistaan.

 Eurooppa tarvitsee Venäjän energiaa. Venäjä tarvitsee ostajia energialleen. Venäjä tarvitsee taloutensa kehittämiseksi myös ulkopuolista tietotaitoa ja sijoituksia. Moskovan pörssi on kärsinyt Georgian kriisin seurauksena. Vuorovaikutuksen moninaiset mekanismit vaikuttavat siten, ettei Venäjä voi olla ottamatta niitä huomioon, ellei se ehdoin tahdoin halua tehdä itselleen hallaa, ja kukapa haluaisi.

 Ongelmia ei ratkaista kovin puhein eikä uhoamalla. Siksi olisi suotavaa, että kaikki osapuolet pitäisivät päänsä kylmänä. Kansainvälisen tilanteen kiristämisestä ei ole hyötyä kenellekään. Suomi voi puolueettoman asemansa ansiosta antaa panoksen jännitteiden lieventämisessä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva