Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

28.8.2008 - Löytyykö hallitukselta sosiaalista omaatuntoa?

Hallituksen budjettiriihestä on yhteiskunnan vähäosaisimmille luvassa lähinnä akanoita. Ensi vuoden budjetin etukäteen tiedossa olevat päälinjat eivät riihessä suuresti muutu, ja niiden mukaan hallitusta ei järin kiinnosta eriarvoisuuden kasvun hillitseminen. Siihen olisi käytettävissä sekä keinoja että varoja, mutta hallituksen halut suuntautuvat toisaalle.

Kansalaiset ovat panneet merkille eriarvoistumisen. YLE Uutisten selvityksen mukaan kolme viidestä suomalaisesta katsoo eriarvoisuuden lisääntyneen; köyhät köyhtyvät, rikkaat rikastuvat.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tekemä vertailu talouskehityksen vaikutuksista erilaisiin perheisiin vuosina 2007-2009 vahvistaa kansalaisten arvion. Parhaimmin ansaitsevien kansalaisten reaaliset nettotulot kasvavat eniten sekä määrällisesti että suhteellisesti. Hätkähdyttävää on, että muiden lisätessä reaalitulojaan, monien työttömien reaalitulot supistuvat tänä vuonna.

Hallituksella on käsissään talouspoliittisia välineitä, joilla se voisi halutessaan edistää kansalaisten tasavertaisuutta. Veronkevennykset kokoomuslainen valtiovarainministeri Jyrki Katainen haluaa prosentuaalisesti samansuuruisina kaikille. Hyvätuloiset hyötyvät tästäkin pienituloisia enemmän.

SDP ajaa kevennysten painottamista pieni- ja keskituloisiin, millä olisi sekä yhdenvertaisuutta parantava että kulutuskysyntää vahvistava vaikutus. Jälkimmäistä tarvitaan talouskasvun virkistämiseksi. Hallituksen sisällä on käyty keskustelua kevennysten kohdentamisesta vihreiden kannattaessa SDP:n esittämää painotusta. Kovin suuriin muutoksiin hallituksen äänettömän yhtiömiehen painoarvo ei riitä.

Julkinen talous on ylijäämäinen. Se antaisi mahdollisuuden panostuksiin sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Hyvin toimivat julkiset palvelut ovat pieni- ja keskituloisille erittäin tärkeitä. Niiden pitäminen kunnossa vähentää kansalaisten eriarvoisuutta.

Laskusuhdannetta kohti menevä talous saisi piristystä myös julkisista investoinneista. Tie- ja ratahankkeita odottaa jonossa, ja niiden käynnistäminen olisi järkevää sekä suhdannepoliittisesti että infrastruktuurimme pitämiseksi kunnossa.

Budjettiriihessä punnitaan hallituksen sosiaalinen omatunto ja taloudellinen järkevyys. Ne eivät sulje toisiaan pois, ellei hallitus itse niin halua.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva