Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

26.8.2008 - SDP lähtee haastajana kunnallisvaaleihin

Kahden kuukauden kuluttua pidettävät kunnallisvaalit käydään jännittävistä asetelmista. Lukuisat kuntaliitokset vähentävät valtuutettujen määrää runsaalla 1 500:lla. Supistus on noin 12 prosenttia nykyisten valtuutettujen kokonaismäärästä. Muutos heijastuu uusien valtuustojen poliittiseen kokoonpanoon.

 Oma vaikutuksensa puolueiden voimasuhteisiin on myös äänestysinnolla, jota jännitetään erityisesti uusissa kunnissa. Tuovatko liitokset lisää äänestäjiä uurnille, vai lamautuuko into äänestää, kun vanhaa tuttua kuntaa ei ole enää olemassa?  Vastaus tiedetään lokakuun 26. päivän iltana.

 Jännittävyyttä lisää sekin, että kolmen suuren puolueen kannatus on vaalien alla tasoissa. HS:n mittaus (24.5.) sai SDP:lle ja keskustalle 22,2 prosentin kannatuksen, kokoomukselle 21,8 prosenttia. Edellisiin kunnallisvaaleihin verrattuna kokoomus pitää näillä luvuilla asemansa. Sen sijaan keskusta ja varsinkin SDP jäävät jälkeen edellisestä kunnallisvaalituloksestaan.

 Vaaleja ei ole vielä käyty, eikä voittajia tai häviäjiä voida nimetä. Keskusta ja kokoomus viedään vaaleihin kokeneen puoluejohdon voimin, kun taas SDP:n uusi johto saa lokakuussa tulikasteensa.

 Tilastojen valossa näyttää siltä, että SDP:lle on suuri haaste uusia viimekertainen, erinomaisen hyvä menestys. Olipa tulos mikä tahansa, tuore puoluejohto on siitä vastuussa, vaikka vaalityön pohja valettiinkin edellisen johdon aikana.

 Ennen kunnallisvaaleja porvarihallitus antaa eduskunnalle ensi vuoden budjettiesityksenä. Se näyttää tarjoavan lukuisia poliittisia astaloita opposition käteen. Eriarvoistava, pieni- ja keskituloisia huonosti kohteleva budjetti antaa tilaisuuden muistuttaa äänestäjille, että poliittisilla valinnoilla on väliä ja että myös kunnallisvaaleissa on mahdollista torjua oikeiston vyörytystä.

 Valtakunnallinen politiikka vaikuttaa äänestäjiin, vaikka vaalit kohdistuvatkin oman kunnan asioihin. SDP:lle tarjoutuu tilaisuus profiloitua yhteiskunnan heikompiosaisten puolustajaksi. Siinä työssä rintama SDP:n ja hallituksen välillä polveilee kunnissa, jotka tuottavat keskeiset hyvinvointipalvelut.

 SDP:n on onnistuttava saamaan uurnille ne äänestäjät, jotka eniten hyötyvät puolueen vaalimenestyksestä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva