Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

22.8.2008 - Meri ei puhumalla puhdistu

Suomen merialueet eivät voi hyvin. Saaristomerellä ja rannikkovesillä liikkuminen masentaa. Vesi on ravinteiden ja levien samentamaa. Vesi kirkastuu vasta!p avomerellä. Suomalaiset syyttivät tilanteesta pitkään Venäjää ja Puolaa. Ne ovat edelleen pahoja saastuttajia, mutta rannikkovesien ja Saaristomeren tuho on pääosin suomalaisten itsensä aiheuttama. Suurin syyllinen on maatalous. Pahimmat rehevöittäjät esimerkiksi Saaristomerellä ovat fosfori ja typpi. Suomen Ympäristökeskuksen mukaan näiden ravinteiden määrästä tulee 70–80 prosenttia maataloudesta.

Ongelma ja sen lähteet tiedetään varsin hyvin. Valtio on jo vuosia jakanut maanviljelijöille ympäristötukea, noin 300 miljoonaa euroa vuodessa. Pelkästään 2000-luvulla tukea on maksettu yli 2,3 miljardia euroa. Siitä suuri osa käytetään vesistöjen suojeluun. Merkittäviä tai silminnähtäviä tuloksia ei ole saatu. Päinvastoin.

Arvioiden mukaan Suomen rannikkovesien tilanne on heikentynyt viime vuosina. Etenkin typen valuma on jopa hieman lisääntynyt. Suomessa kannattaisi jo miettiä, pitäisikö maatalouden päästöjen rajoittamisessa siirtyä suosituksista velvoitteisiin. Tähän mennessä tukiporkkana ei ole toiminut, mutta kepin käyttämisessäkin on maataloudessa omat ongelmansa. Toisaalta teollisuus ja yhdyskunnat ovat saavuttaneet hyviä tuloksia, kun ne velvoitettiin lailla puhdistamaan jätevetensä.

Myös päättäjien asenteissa on korjaamista. Hyvä esimerkki oli valtakunnallinen vesiensuojeluohjelma. Sen tavoitteena oli puolittaa maatalouden ravinnekuorma 1990-luvun alun tilanteesta vuoteen 2005 mennessä.

Hieno tavoite, mutta hallitus ei ottanut järeämpiä keinoja käyttöön päästöjen vähentämiseksi tai muuttanut ympäristötuen ehtoja. Sen sijaan tavoitteet vesitettiin. Kun tavoite ei näyttänyt toteutuvan, päätettiin vuoden 2006 lopulla ravinnekuormituksen puolittamisen sijaan tyytyä siihen, että maatalouden ravinnekuormitusta vähennetään kolmanneksella vuoteen 2015 mennessä.

Tällä hetkellä virkamiestoimien esteenä vesiensuojelussa on kahden merkittävimmän postin haltijan tausta. Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila ja ympäristöministeri Paula Lehtomäki ovat keskustalaisia. He ja heidän taustaryhmänsä eivät hyväksy suojelutoimenpiteiden vaatimista viljelijöiltä. Puhetta kyllä riittää, kepin sijaan toivotaan lisää tukieuroja suojelusuositusten toteuttamiseen.

Suomalaiset suhtautuvat pääsääntöisesti myönteisesti suomalaiseen maanviljelyyn. Rannikkovesien rehevöityminen on kuitenkin asia, jonka jokainen voi omin silmin todeta. Mikäli maatalous ei hoida omaa osuuttaan ravinnepäästöjen vähentämiseksi, voi myös suomalaisten suhtautuminen viljelyyn muuttua kielteisemmäksi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva