Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

21.8.2008 - Halosen ehdotus pakottaa keskusteluun

Tasavallan presidentti Halonen oli myöntänyt Pekingissä Uutispäivä Demarille haastattelun, jossa oli hyvä tilaisuus etsiä olympialaisten hengessä uusia ratkaisuja kouluikäisten lasten terveellisten harrastusten henkiin herättämiseen.

Presidentti ehdotti koululaitoksen mietintämyssyyn uutena elementtinä, että lapsilla olisi kerran kuukaudessa koulupäivä lauantaina, jonka aikana harrastettaisiin liikuntaa, laulua ja taiteita.

Presidentti Halonen ei kovin usein ota kantaa toimivaltansa ulkopuolisiin asioihin. Jos hän ottaa kantaa vaikkapa lasten liikuntaharrastusten vähenemiseen ja koululiikuntatuntien karsimiseen, on syytä pohdiskella, mitä kaikkea presidentin ajatusten taustalla voisi olla.

Tarja Halonen on jo aikaisemmin ottanut kantaa urheilulajien puolesta, joista lapsille ja nuorille voisi olla iloa ja hyötyä. Hän on itse nuoruudessaan harrastanut taitovoimistelua, koska sen parissa voi kokea yhdessä tekemisen riemua ja onnistumisia.

Tuoreesta haastattelustakin voi poimia presidentin esimerkit, joissa koululauantait käytettäisiin yhdessä tekemiseen.

Presidentti osui tuhansien suomalaisperheiden kannalta äärimmäisen arkaan paikkaan. Perheissä tuskaillaan, että lapset eristäytyvät omiin kopperoihinsa reilusti alle kymmenvuotiaina ja saattavat viettää useita tunteja illasta chattaillen kavereiden tai virtuaalihahmojen kanssa. Liian moni lapsi viettää aikaansa aikuisviihdettä tuijotellen.

Vain harvassa perheessä on uskallettu tehdä professori Tuula Tammisen suosittelema päätös siirtää tietokone lasten huoneesta olohuoneeseen, edes jotenkin valvottuun tilaan.

Yhtä hyvin presidentin kuin tavallisen suomalaisen tajuntaan ovat uponneet uutiset nuoriin kohdistuneesta raa´asta väkivallasta. 12-15 -vuotiaiden ainoa paikka viikonlopun yön tunteina on oma koti. Sen ikäisille mikään yöllinen harrastus ei ole kehittävä eikä terveellinen.

Haluamatta syyllistää viimeaikaisten surullisten tapausten uhreiksi joutuneiden lasten vanhempia, on aiheellista muistaa, että vanhempien vastuu lapsistaan loppuu vasta, kun nämä tulevat täysi-ikäisiksi. Siksi on aivan luonnollista, että lapsilla on selkeät kotiintuloajat ja kännykällä ilmoitusvelvollisuus tekemisistään ja olinpaikastaan.

Presidentti Halosen ehdotusta on ehditty jo eri nettipalstoilla kiitellä mutta myös kauhistella. Eräissä kommenteissa päiviteltiin, viedäänkö heidän perheiltään nyt pois yhteistä aikaa yhden lauantain verran kuukaudessa.

Ehkä perheissä on syytä keskustella käsitteistä ´yhteinen aika ´ja ´yhteinen tekeminen´. Sitähän presidentti taisi uudella ehdotuksellaan perätäkin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva