Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

19.8.2008 - Katainen sokeutui ydinvoimalle

Ydinvoiman lisärakentaminen on ollut Suomessa arka mutta tärkeä puheenaihe siitä lähtien, kun Loviisan I reaktori käynnistyi 1970-luvulla. Asian arkaluonteisuuden vuoksi eduskunta onnistui pitkälle edenneen keskustelun jälkeen torjumaan vuonna 1993 neljännen yksikön rakentamisen Olkiluotoon.

Tuo keskustelu kääntyi lopulta järkevämpään suuntaan. Neljännen ja viidennen reaktoriyksikön rakentamisella on ollut tärkeä osansa maamme teollisuuden kehityksen kannalta. Niiden toteutumisella on jälkeen päin katsoen ollut merkitystä myös metsäteollisuuden alasajon loiventamisessa.

Kuudennen ja jopa seitsemännen ydinvoimalan rakentaminen on kokonaan eri juttu, koska metsäteollisuuden rakennemuutos on edennyt kahden vuoden aikana huimaa vauhtia. Kukaan ei esimerkiksi juuri nyt osaa sanoa, kuinka laajoja Stora Enson ja UPM:n uhkaamat teollisuuden alasajot toteutuessaan ovat.

SDP otti kesäkuun puoluekokouksessa myönteisen kannan kuudennen ydinvoimalan rakentamiseen. Tuo kanta valtionvarainministeri Jyrki Kataisen kannattaisi lukea. Siinä näet ajetaan ilmastomuutoksen kannalta oleellista monimuotoisen energiatuotannon kehitystä, jonka eräänlainen makrotaso osa kuudes ydinvoimala on.

Hallituksen pitäisi nyt viimein herätä kehittämään energiaohjelmaansa muullakin tavoin kuin heittämällä ilmaan kansainvälisesti tuomittuja pohjoisen allassuunnitelmia ja toitottamalla yksioikoisia ydinvoimakantojaan.

Jyrki Kataisen ulostulo kuudennen ja seitsemännen ydinvoimalan rakentamisvaatimuksineen oli sitäpaitsi ajankohtaan nähden täysin harkitsematon. Ylen ajankohtainen kakkonen oli juuri esittänyt vakavia epäilyjä rakenteilla olevan V reaktorin työmaalla havaituista laiminlyönneistä. Ne on joka tapauksessa tutkittava tarkasti ennenkuin rakentaminen Olkiluodossa voi edetä häiriöittä.

Tällaisessa tilanteessa on jopa kokoomuslaisen ministerin osattava laskeutua pilvistä ja paneuduttava päivän teemaan. Ydinvoima on ollut Suomessa hyvä renki, mutta sen rakentaminen ei salli minkäänlaisia turvallisuuspoikkeamia.

On valitettavaa, että hallituksen ministeriöissä ei istu ainuttakaan varteenotettavaa ympäristövaikuttajaa. Kokoomuksestakin sellainen löytyisi, mutta hän siirtyi ulkoministeri Stubbin seuraajaksi EU-parlamenttiin. Kuvaavaa on, että suoraselkäinen ympäristöministeri Sirpa Pietikäinen joutui aikanaan sinipunahallituksessa kokoomusryhmän epäsuosioon, koska pyrki toimimaan niin kuin ministerin oletetaan toimivan.

Kuudes ydinvoimala on tärkeä vaihtoehto tulevaisuuden energiaratkaisu ilmastonkin kannalta. Mutta se ei saa olla ratkaisu, joka estää kehittämästä uusiutuvia energiamuotoja. Ilmasto ei salli edessä olevien ongelmien lakaisemista maton alle.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva