Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

12.8.2008 - Keppihevosella Georgian kimppuun

Venäjä on jo yli kymmenen vuoden ajan voinut öljyvarojensa ja muiden suunnattomien rikkauksiensa myötä kyennyt rakentamaan Neuvostoliiton aikaan rinnastettavaa suurvaltaa. Varustautumisen puolesta se sitä kenties sitä onkin, mutta N-liiton hajoamisen seurauksena maan äärirajoilta itsenäistyneitä kumppaneitaan se ei enää voi saada takaisin. Moni entisen itäblokin maa haki ja pääsi itsenäisen asemansa avulla Naton jäseneksi ja sinne otettiinkin. Niihin maihin kajoaminen tietäisi niin vakavaa kansainvälistä selkkausta, että Venäjä ymmärtää jäädä niiden suhteen aktiiviseksi sivusta seuraajaksi.


Itsenäistyneet Georgia ja Ukraina ovat olleet Venäjän pysyvässä seurannassa. Varsinkin Georgiassa Venäjä on selvästi päättänyt toimia ennen kuin maa ehtii päästä Naton jäseneksi. Georgia ehti jo huhtikuussa saada jäsenyydestä myönteisen lupauksen, mutta sen ajankohta jäi auki. Tämän avoimen tilaisuuden Venäjä käytti nyt hyväkseen.


Keppihevoseksi kävi mainiosti piskuinen 60 000 asukkaan Etelä-Ossetia, joka on osa Georgiaa, mutta osa sen asukkaista haluaisi irti ns. emämaastaan.


Georgia teki täydellisen virhearvion, kun se kuvitteli voivansa painostaa sotilaallisin keinoin ja Natolupauksen turvin Etelä-Ossetian siipiensä suojaan. Venäjä iski Ossetiaan voimalla ja myös Georgian pääkaupunkiin Tbilisiin.

Maanantaina näytti siltä, että syvälle Ossetiaan tunkeutuneet Venäjän joukot eivät enää luovuta Georgialle takaisi sille kuuluvaa maanosaa. Tämä saattaa merkitä uutta pitkään jatkuvaa väkivallan kierrettä Kaukaasiassa. Venäjä ei ole vastannut Georgian presidentin Mihail Saakâsvilin ehdotukseen tulitauosta.


Päinvastoin, näyttää siltä, että Venäjä käyttää tilaisuutensa hyväkseen täysimääräisesti ja pyrkii irrottamaan toisen Georgian liittovaltion, Abhasian emämaastaan. Näin Venäjä saisi vahvennetuksi asemaansa Mustanmeren valvonnassa.


Tilanne on läntiselle natomaille äärimmäisen kiusallinen. Ne ovat jo USA etunenässä tuominneet Venäjän väkivaltaiset toimet Georgiassa, mutta eivät varmasti puutu selkkaukseen sotilaallisesti.


Venäjä pääsee näin opettamaan muun muassa tuoreita natomaita siitä, millaisiin pesäkkeisiin ne saattaisivat joutua lähettämään joukkojaan, jos Georgia laajenisi kansainväliseksi selkkaukseksi.

Georgian ja Ukrainan joulukuulle suunniteltuihin Nato-jäsenyysneuvotteluihin saattaa nyt tulla aikataulumuutos. On vaikea kuvitella puolustusjärjestön jatkavan neuvotteluita valmiiksi tulehtuneessa tilanteessa, jossa toisen osapuolen haukkana häärii Venäjän pääministeri Vladimir Putin.


Talven tulo ei ole muutenkaan Ukrainalle ja Georgialle otollista aikaa asettua Venäjän kanssa tukkanuottasille. Maat ovat täysin riippuvaisia Venäjän öljystä ja kaasusta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva