Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

8.8.2008 - Kouluissa ruuvia kiristetään opettajilta ja oppilailta

Koulujen alkaminen on varsinkin koululaisille merkki kesän loppumisesta. Elokuun loppu tosin voi tuoda alkukesästä puuttuneet helteet tullessaan.

Kesä toi kouluun syksyksi monenlaisia muutoksia, joilla voi olla pinnaa kiristävä merkitys sekä koululaisille että opettajille. Opettajien ammattijärjestö OAJ tuli sopivasti ennen koulujen alkamista esiin palkankorotusvaatimuksineen. Järjestön mielestä opettajat ovat monen keskipalkkaisen alan mukaan jääneet jälkeen yleisestä kehityksestä. Ensi vuoden syksyyn on odotettavissa koviakin otteita opettajien palkkakehityksen turvaamiseksi.

 Juuri nyt OAJ on huolissaan siitä, että  budjettiin on varattu luokkakokojen pienentämiseen minimaalisen vähän rahaa. Näin opettajien työhön jo pitkään kohdistunut paine vain entisestään kasvaa. Liian suuresta oppilasmäärästä koostuva luokka ei tee hyvää oppilaillekaan, sillä keskittyminen vaikeutuu.

 OAJ:n puheenjohtaja haluaisi maan hallituksen ottavan suunnittelemaansa veronkevennysohjelmaan erityisesti keskipalkkaiset, mm. opettajat, jotka ovat kuulemma jääneet viimeisillä  neuvottelukierroksilla väliinputoajiksi.

  Koululaiset saavat myös maistaa syksyn tullen väliinputoajien vanikkaa. Kouluruokamme tasoa on tultu ihmettelemään kymmenistä maista. Nyt tuota tasoa joudutaan ainakin joiltain osin alentamaan. Koululaisten ruoka-annos on onnistuttu tähän mennessä tuottamaan sen tasoon nähden käsittämättömän halvalla. Kemissä annoksen raaka-aineet maksavat 54 senttiä ja etelämmässä 70-90 senttiä.

 Nyt siirrytään kokolihasta jauhelihaan, jossakin jätetään pois toinen vihersalaatti, jossakin pehmeä leipä vaihtuu näkkileiväksi. Ruuan hinnan nousu tuntuu kouluruuassakin, mutta etenkin polttoaineiden ja kuljetusten hinta.

 Koululaisten ruokailuun tehtavissä muutoksissa kannattaa olla todella varovainen. Sitä on osattu ollakin, koska uusien ruokien myötä nirsotkin oppilaat on saatu takaisin ruokalan penkille. Eikä missään muussa maassa ole niin nöyrästi noudatettu erikoisruokavaliota haluavien tai tarvitsevien teinien toiveita kuin Suomessa.

 Ruuan hinnan nousu pitäisi jatkossa kompensoida kouluille. Koululaisten herkkiä makutottumuksia on syytä kunnioittaa. Kyse on myös lasten terveydestä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva