Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

5.8.2008 - Kallis ruoka kutistaa pienituloisen ruokakoria

Ruoka on kallistunut lyhyessä ajassa, viime syyskuusta tähän päivään yli 10 prosenttia. Muutaman lehden Taloustutkimuksella teettämä kysely todistaa, että kaksi viidestä suomalaisesta on jo karsinut ruokakoriaan. Kaupan tiskiin uhkaavat jäädä ensimmäiseksi kalleimmat ja erikoisimmat ruokatarvikkeet. Runsas 10 prosenttia ostajista säästää nyt siitä päästä. Naiset, monesti ruokaostoksia suunnittelevina ovat järkevöityneet urakalla. Heistä puolet on muuttanut ostoksiaan edullisempaan suuntaan.

Kallis ruoka kolauttaa pahiten pienituloisia, jotka jäävät yleensäkin etuja jaettaessa vähimmälle. Heille ruuasta säästäminen on valitettavasti jo rutiinia vuosien ajalta. Heidän tapauksessaan kulujen karsiminen ei tiedä tinkimistä kokolihasta ja ajankohtaan sopien rapuillallisista.

Monessa pienituloisessa perheessä katsotaan tarjouksia sillä silmällä, miten vatsan saisi täytetyksi mahdollisimman edullisesti, mutta kuitenkin riittävän ravitsevilla aineksilla. Maanantaina julkistettu EU:n arvio kertoo, että ruuan hintaan ei ole ensi vuonnakaan tulossa alennuksia. Paluuta kevään 2007 tilanteeseen ei ole. Silloin ruokakori maksoi yli 10 prosenttia vähemmän kuin tänään.
Hallituksen budjetti ei tuo pienituloisille lohtua euronkaan vertaa. Heille luvattu veronkevennys on niin pieni, että juuri voimaan tulleet asiakasmaksujen korotukset, kallis bensiini ja nousseet vuokrat ovat jo imaisseet odotettavissa olevan edun.

Vain hallituksen verolinjan kiepsauttaminen päälaelleen voisi palauttaa edes vähän pienituloisen ostovoimaa ruokakaupassa.
Tämä edellyttäisi arvonlisäveron laskemista 12 prosenttiin jo heti vuoden 2009 alusta. Toimenpide pitäisi vielä tehdä niin valvotusti, että hyöty ei valuisi kaupan portaille. Kotimaiset tuottajatkin voisi jättää hyödyn ulkopuolelle, koska he ovat sen jo kuitanneet raaka-aineiden hinnankorotuksista.

Budjetin eduskuntakäsittelyssä veronkevennysten painopisteen siirtäminen pienituloisten suuntaan on myös välttämätöntä, koska he sitä mm. ostovoiman kannalta eniten tarvitsevat.

Ruuan hinnan korotukset raippaavat pahiten nuoria aikuisia, opiskelijoita, työuransa alkutaipaleella olevia, pätkätyöläisiä, yksinhuoltajia ja toisaalta pienellä eläkkeellä kituuttavia vanhuksia. Heille ostoskorin täyttäminen on visainen paikka. Suomessa on totuttu siihen, että leipä ja vihannekset ovat halpoja. EU:iin liittymisen jälkeen peruselintarvikkeiden hinnat laskivat roimasti ja kuluttajat ehtivät jo tottua edulliseen ruokaan.

Kansalaiset varmaan ymmärtävät, että polttoaineiden hinta on ruuan hinnan nousun suuri osatekijä. Nopeat muutokset jokapäiväisessä elämässä ovat kuitenkin asioita, joita EU:n toivotaan pystyvän nykyistä paremmin säätelemään.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva