Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

31.7.2008 - Ihmisoikeudet ja ilmansaasteet varjostavat Olympiakisoja

Maailman katseet ovat jo kääntymässä Kiinan Bejingiin, tai Pekingiin, jolla nimellä me suomalaiset olemme tottuneet Kiinan valtavaa pääkaupunkia kutsumaan.

Kiina teki ensinnäkin yli 20 vuotta ankarasti ja isolla rahalla töitä leipoakseen Pekingistä kelvollisen olympialaisten päänäyttämöksi. Kun kisat viimein maailman väkirikkaimmalle maalle myönnettiin, se aloitti vertaansa vailla olevat valmistelut ja rakennustyöt saadakseen kisoista itselleen vuosien ajaksi eteenpäin näyteikkunan länteen.

Tosin Kiina on noussut 15 vuoden aikana maailmankaupan suurmaaksi, mikä varsin kivuliaasti tunnetaan läntisissä teollisuusmaissa. Ne eivät näyteikkunaa tarvitse, Kiina tunnetaan muutenkin.

Olympiakisoille on urheilullisessa mielessä luvassa hyvät lähtökohdat, koska nyt niihin ovat tulossa maailman kaikki merkittävät urheilumaat.

Kiinalaisjärjestäjien turvatoimia ei tarvinne epäillä. Tiistaina kisakaupunkiin saapuneet suomalaisampujatkin saivat sen todeta, kun heidän aseitaan tutki 18 hengen turvakomitea. Varmaan hyvä niin.

Valitettavasti kisaisännät eivät ole onnistuneet pitämään Olympiakomitealle antamiaan lupauksia kisojen aikaisesta vapaasta tiedonvälityksestä. Eikä Pekingin ilmanlaatua ole saatu puhdistetuksi, vaikka seudun pahiten saastuttavimpia tehtaita on tyystin suljettu kisojen ajaksi.

Saksalaiset toimittajat kokivat tiistaina yllätyksiä, kun heiltä evättiin pääsy ihmisoikeusjärjestön sivuille. Eräät tiedotusvälineet eivät olleet päässeet tulevalle kisapaikalle, koska järjestäjillä oli siellä vielä viimeistelytyöt kesken.

Tietysti on pikkumaista puuttua pieniin yksityiskohtiin ja nipottaa niistä julkisuuteen. Mutta miksi pitäisi vaieta, jos isännät pyrkivät kaunistelemaan asioita, joista on jo urheilijoiden terveyttä ajatellen puhuttava totta?

Esimerkiksi maratoonareiden, muiden pitkän matkan juoksijoiden sekä kävelijöiden joukossa on astmaattisia urheilijoita, joille on elintärkeää tietää totuus ilmanlaadusta.

Ilma ei ole puhdasta, mutta puhdistukset Pekingissä ovat muuten onnistuneet. Tunnetut toisinajattelijat on putsattu kisojen ajaksi muualle. Järjestäjät ovat niin järkeilleet, tosin julkisuutta on tainnut tulla enemmän älymystön poissiirroista kuin siitä, jos hekin olisivat olleet kisoja seuraamassa.

Mutta puhdistukset eivät ole olympiahistoriassa mitään uutta. Moskovassa 1980 oli puliukot kuljetettu kaupungin ulkopuolelle täyshoitoon ja lapset oli pakotettu mummoloihin.

Urheilullisesti on ollut silmiin pistävää, että kisoihin valitut kiinalaisurheilijat ovat loistaneet poissaolollaan kansainvälisiltä areenoilta. Keskittyminen ja leireily on urheilijalle varmaankin hyväksi, mutta sopii epäillä, että eristäytymispäätös ei ole urheilijoiden tekemä.

Voi vain kysyä, minkälaiset paineet kiinalaisten ikoni, aitajuoksija Liu tuntee juuri nyt niskassaan, kun omaa vauhtia ei ole saanut koko kesänä testata pahimpien kilpaveikkojen kanssa,

Tämähän tietysti selviää kisoissa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva