Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

29.7.2008 - Kansalaisten usko maan talouteen hiipumassa

Maanantaina julkistettu kysely osoittaa kansalaisten uskon maan talouteen hiipuneen alimmalle tasolleen sitten 1990-luvun alun. Kansalaiset eivät usko maan taloustilanteen kääntyvän parempaan suuntaan lähimmän vuoden aikana. Yksityistalouksissa ei kuitenkaan uskota oman talouden romahtamiseen.

Päättäjille on aina vakavan pohdinnan paikka, kun kansalaisten mielikuvissa tapahtuu suuria heittoja. Varsinkin, kun Suomessa ei ole yritysten tilanteissa ollut havaittavissa kovinkaan suuria muutoksia huonompaan suuntaan. Metsäteollisuus on tässä suhteessa poikkeus. Sen vaikeudet ovat velloneet mediassa jo kuukauden ajan, mikä varmaankin on muokannut kansalaisten mielipiteen muotoutumista.

Metalli- ja teknologiateollisuudella sen sijaan on mennyt vielä varsin hyvin. Tilauskirjat ovat edelleen täynnä.

Hallituksen budjettiriihi alkaa tällä viikolla. On aiheellista kysyä, miltä hallituksen harjoittama talouspolitiikka näyttää kansalaisten vinkkelistä.

Hallituksen vero-ohjelmasta kansalainen saa kuvan, että se suosii ennen kaikkea varakkaita ihmisiä. Ohjelman mukaan perintöverotus poistuu kokonaan yritys-, ja maa-ja metsätilojen sukupolvenvaihdosten yhteydessä.

Sosialidemokraattien tavoitteena on ollut helpottaa tavallisten ihmisten omalla työllään ansaitseman perinnön verosta. Tähän hallitus lupaa vain pientä korotusta. On puhuttu verottoman perinnön alarajan nostamisesta 3500 eurosta 20 000 euroon.

Kansalaiset voivat pitää hallituksen verolinjaa itseensä kohdistuvana pilkantekona. Tottakai kyseessä on porvarihallituksen arvovalinta. Suuria omaisuusmassoja ja metsää periviä suositaan. Toivottavasti hallitus ja viranomaiset ovat osanneet varautua varakkaita suosivan verotuksen porsaanreikiin, joista professori Heikki Niskakangas varoitti yli vuosi sitten. Hän pelkää, että veroton periminen lisää herkästi keinottelun riskiä. Hän arveli, että sijoittaminen metsään lisääntyy, koska perintöomaisuutena se muuttuu verottomaksi.

Onko jo lisääntynyt?, sopii kysyä.

Jos on, hallitus tarjoaa oikein sijoittaneille porhoille lisäbonuksen viime viikolla myöntämällään puunmyynnin 50 prosentin verohelpotuksella. Tämä on hyväksi metsänomistajille, mutta epävarmuus ja kauhun tasapaino metsäteollisuuden työntekijöissä pidettiin ennallaan, kiitos teollisuusjohtajien kommenttien.


Kansalainen voi kokea hallituksen verolinjan syystäkin epäselvänä. Vihreät ehdottivat kesäkuun lopulla tuloverokevennysten lykkäämistä, vaikka päähallituspuolueet ovat olleet toista mieltä.

Toivottavasti hallitus jo budjettiriihessä pääsee yksimielisyyteen edes yhdestä tavallisen kansalaisen elämää helpottavasta asiasta. Käteen jäävän palkan ostovoimaan on tehtävä parannus, joka osaltaan paikkaisi inflaation ja mm. bensiinin hinnan nousun aiheuttamaa lovea ihmisten kukkaroissa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva