Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

25.7.2008 - Hallitus taas askeleen myöhässä

Hallituksen keskiviikkona julkistama lupaus alentaa puun myyntitulojen verotusta 50 prosentilla oli metsänomistajien ja metsäteollisuuden kannalta myönteinen toimenpide. Se osoittaa, että hallitus kykenee edes joten kuten lukemaan jo pitkän aikaa ilmiselvää tulevaisuutta. Monesti on nähty, että suurvallan, tässä tapauksessa Venäjän päätöksiin ei pieni naapurivaltio voi suuresti vaikuttaa.

Jos veronkevennykset saavat puun liikkeelle, hyvä niin. Ehkä metsäteollisuus kykenee turvatun raaka-aineen saannin myötä säästämään jo tappolistalla olleita tehtaitaan ja sitä myötä työpaikkoja.

Suurten teollisuusyritysten laiva kääntyy kuitenkin hitaasti. Stora-Enso ilmoitti jo torstaina joutuvansa supistamaan toimintojaan alkuvuoden huonon kannattavuuden vuoksi. UPM seurasi perässä.

Yritysten reaktio osoittaa, että valtion radikaalit verolupaukset tulivat yritysten kannalta noin puoli vuotta myöhässä. Hallitus on hukannut kuukausia neuvotteluihin Venäjän pyörtämiseksi puutullikannastaan. Kuitenkin on ollut jo pitkään tiedossa, että Venäjän neuvottelukumppani ko. asiassa on EU, ja lisäksi Venäjä on kytkenyt siihen oman WTO:n jäsenyytensä.

Suurilta metsäteollisuusyrityksiltä on maan hallituksen selkeän kädenojennuksen jälkeen syytä kysyä, olisiko niille ollut aivan mahdotonta laskea ensin, miten mahdollinen raaka-aineen turvattu saanti vaikuttaisi niiden loppuvuoden ja ensi vuodenkin tulokseen, ja tiedottaa vasta sitten supistustarpeistaan.

Paperityöläiset epäilivät jo UPM:n Voikkaan tehtaan sulkemisen aikoihin, että suuryritysten johdolla on jo riittävästi kovuutta, mutta luovuutta muuttaa ja uudistaa tuotantolinjoja puuttuu. Onko näin?

Pääministeri Vanhasen ilmoitus puun myynnin verokevennyksistä herätti oikeutettuja kysymyksiä monella taholla, mutta etenkin ammattilaisissa, jotka ovat osana puun hankintaketjua.

AKT on dieselöljyn kallistuessa vaatinut ammattiliikenteelle huojennuksia polttoaineen arvonlisäveroon. Nyt puunkuljetusfirmoilla on aiempaa reilummat eväät vaatia noita alvejaan alas. Ko. yrityksistä moni on jo nyt kannattavuuskriisissä. Siksi AKT:n vaatimus tuntuu oikeutetulta ja perustellulta.

Ei ole edes kaukaa haettua, etteikö AKT voisi nostaa asiassa vielä kissan pöydälle. Ilman kuljetuksia ei puu ajaudu tehtaille.
Hallituksen päätös suosia yhtä tuotantohaaraa kannolta paperiksi käynnistänee hiljaiseen kesäaikaan varsin monipuolisen keskustelun.

Saattaa olla, että pääministeri löytää ennen syksyä sellaisiakin esityksiä, joita on tullut haukkuneeksi oikopäätä typeriksi.
Ruuan alv:in alentaminen ja siitä saadun hyödyn ohjaaminen pienituloisten verotukseen saattaa myös nousta uudelleen esiin. Ainakin niiden puheissa, jotka haluavat ajaa tavallisten suomalaisten asiaa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva