Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

24.7.2008 - Pyövelin runotie katkesi vihdoin

Jos EU on joutunut osoittamaan pitkämielisyyttään useita nykyisiä jäsenmaitaan kohtaan ja olemaan enemmän kuin kärsivällinen ehdokasjäsenmaiden oikkujen edessä, Serbia vie näistä kaikista voiton. Maan on annettu roikkua kiinni unionin orastavissa yhteistyölupauksissa, vaikka se on jo vuosia antanut Bosnian raaoista sotarikoksista syytettyjen Radovan Karadzicin ja sotajohtajan Ratko Mladicin piileskellä eri paikoissa Montenegron, Serbian ja Bosnian alueilla.

Karadzicin pakotie katkesi viimein maanantaina Serbian turvallisuusjoukkojen tekemään pidätykseen.

Entisenä kulttuurivaikuttajana ja runoilijanakin tunnettu Karadzic ehti pakoilla Haagin sotarikostuomioistuinta 12 vuotta. Mladicin olinpaikasta ei ole juuri nyt varmaa tietoa. Miehen kansallismielisille ystäville ainakin 8 000 muslimimiestä -ja poikaa Srebrenican verilöylyissä tappanut sotilas on edelleen ihailtu sankari.

Eurooppalaisesta näkökulmasta Srebrenican tapahtumat jäävät historiaan eräinä kuvottavimmista ja julmimmista hirmutöistä sitten toisen maailmansodan aikaisten etnisten puhdistusten.

EU.n olisi Karadzicisin pidätyksestä huolimatta pidettävä Serbian jäsenyysneuvotteluiden jatkamisen ehtona Mladicin ja muiden veritöistä epäiltyjen sotilaiden saamista Haagin tuomioistuimen eteen.

Jos Serbia jatkaa sotarikollisten piilottelua, se samalla tulee osoittaneeksi kypsymättömyytensä EU-yhteisön jäseneksi.
Luonnollisesti Serbian jäsenyys jäisi määräämättömäksi ajaksi roikkumaan ilmaan, kunnes se täyttää kaikki Unionin asettamat jäsenyysehdot. Tällä hetkellä hakijamaita, joiden liittymisaikataulua ei ole vahvistettu, ovat Kroatia ja Turkki.

Suomalaiselle EU:n laajentumisasioista vastaavalle komissaari Olli Rehnille Karadzicin pidätys on varmasti ainakin osittainen helpotus loppumattomaan palapeliin. Hän on pannut itsensä rohkeasti likoon Serbian saamiseksi neuvottelukuntoon. Rehnille on ollut jopa noloa, että mikään sotarikoksista epäillyille asetettu takaraja ei ole pitänyt. Serbian vaihtuneille johtajille ongelma on ollut lupauksista huolimatta ylitsepääsemätön.

Serbia on jo nyt jäänyt pahasti euroopan takapajulaksi. Sen monessa naapurimaassa EU-jäsenyys on pannut alulle kehityksen kohti tasaisempaa hyvinvointia. Naapurimaiden kehitys nostaa toivottua painetta Serbian sisällä. Tuon paineen voimalla rikollisetkin saatanee pian kiinni ja maa jotenkin raiteilleen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva