Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

22.7.2008 - Suomi elää metsästä - henkeä tarvitaan

Moni muistaa nyt paremmin kuin hyvin Metsäteollisuuden keskusliiton yli kahden vuosikymmenen takaisen tehokampanjan, jonka nimi oli Suomi elää metsästä. Kyseisen liiton johdossa istui tuolloin valtakunnallinen vaikuttaja ja ”Manun kaveri” Matti Pekkanen.
Hän otti ykköstehtäväkseen saada metsänomistajat ymmärtämään vastuunsa paitsi metsäomaisuuden kartuttajina, myös sen myyjinä.

.500Metsäteollisuuden kampanjan alla oli koettu sotien jälkeisen ajan pahin puupula. Silloin varsinkin maatiloilla, joille puunmyynti oli elintärkeä osa kokonaisansioita, koettiin metsäteollisuuden maksamat kantohinnat aivan liian alhaisiksi.
Tästä syntyi kansanliike, jonka MTK organisoi nopeasti niin tehokkaaksi ja valvotuksi toiminnaksi, että kovinkaan moni maajussi ei uskaltanut ryhtyä myyntipuuhiin, vaikka maitotilillä kituuttaminen teki elämän vaikeaksi.
Tuolloin, 1980-luvun puolessa välissä saavutettiin teollisuuden ja puunmyyjien välillä konsensus ja teollisuus alkoi saada tarvitsemansa raaka-aineen yhdessä sovittuun hintaan. Löytyykö vastaavaa konsensushenkeä vielä 2000-luvulla?
Vaikealta näyttää, monestakin syystä.

Venäjän suhtautuminen puutulleihin ja niiden täysmääräiseen käyttöön ottoon näyttää juuri nyt järkähtämättömältä. Itänaapuri on kompromentoinut itsensä vähän joka suuntaan. Se sitoo puutullit edelleen omaan maailman kauppajärjestön WTO:n jäsenyyteensä.
Suomelle Venäjän WTO-jäsenyyden odottelu saattaa käydä todella piinaavaksi, koska puutullit ovat naapurin listalla vasta jäsenyysneuvotteluittensa häntäpäässä.

Suomen on oltava tässä omassa asiassaan kaikin tavoin luova ja aloitteellinen. On turha haihatella Paavo Väyrysen tapaan naapurimaalle asetettavilla sanktioilla. Jos niitä alettaisin tosissaan miettiä, sekin asia siirtyisi EU:n päätöksenteon piiriin. Tuollaiset epämääräiset toimet nähtäisiin osana puutulliratkaisua, mikä on EU:n asia.

Entinen pääministeri ja nykyinen Sitran yliasiamies Esko Aho hoputti viime viikolla puunmyyjiä seurauksista, joita puun metsiin jättäminen aiheuttaisi kansantaloudelle. Myös ministeri Väyrynen on samalla , oikealla asialla.

Ulkomaankauppaministerin saattaisi olla nyt viisasta jättää Venäjää koskeva yksinajattelu sikseen. Mikään pikkupuuhastelu ei itänaapuriin tehoa.

Mistä löytyisi tämän päivän Matti Pekkanen, jonka maltillista ääntä kuuntelivat aikanaan puukaupan kaikki osapuolet. Voisiko tehtävään kutsua esimerkiksi entisen pääministerin Paavo Lipposen? Hänen eurooppatietämykselleen ja päättäväisyydelleen voisi olla nyt kysyntää. Hänen arvovallallaan saisi koolle puukaupan kaikki osapuolet.

Eikä tapaamista tarvitsisi enää järjestää nahkurin orsilla.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva