Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

18.7.2008 - Ylimielinen hallitus

SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen ajatus perua ruoan arvonlisäveron alennus ja käyttää siihen ajatellut rahat pienituloisimpien verotuksen keventämiseen ei saa muilta puolueilta tukea. Suomi Areenan kunnallisvaalipaneelissa keskiviikkona ajatus suorastaan tyrmättiin.


 Tyrmäys ei silti merkitse sitä, että Urpilaisen esitys olisi huono. Jos pidetään tärkeänä huolehtia yhteiskunnan vähäosaisista, verottoman tulon alarajan korottaminen kuntaverotuksessa tuottaa paremmat tuloksen kuin elintarvikkeiden arvonlisäveron lasku. Sen vaikutukset eivät kohdistu vain pienituloisiin. Hyötyjiä ovat myös hyvätuloiset, joille ruoan kallistuminen ei ole mikään ongelma.


 Teollisuus ja kauppa ovat jo varautuneet ruoan veronkevennykseen pitämällä huolta katteistaan. Jos kevennys laskisi hintoja, lasku ei kuitenkaan kata jo tapahtunutta hintojen nousua. Kuluttajan ruokalasku pysyy suurena. Siihen ei auta veronalennus sen enempää kuin maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) pölvästi idea hinnoittelusta, jossa vero lyötäisiin tuotteen hintaan vasta kaupan kassalla.


 Kunnallisverotuksen verottoman tulorajan korottaminen saa varauksetonta kannatusta sosiaalialan järjestöissä, jotka tuntevat pienituloisten kansalaisten arkiset ongelmat toisin kuin ylimielisyyttä puhkuva porvarihallitus. Hallitusohjelmaan kirjattu korotus 2 000 euroon ei riitä.


 Järjestöt arvioivat korotustarpeen merkittävästi suuremmaksi, mutta silloin se korjaisi merkittävästi kannustinloukkuja, jotka nyt ehkäisevät työllistymistä. Korotus yhdessä sosiaalietuuksien vähimmäistason noston kanssa vähentäisi toimeentulotuen tarvetta. Kuntien kokema tulonmenetys olisi korvattavissa valtionosuuksien kautta.


 Suomi on viime vuodet vaurastunut hyvää vauhtia, mutta kaikki eivät ole päässeet siitä osalliseksi. Hallitus on veroratkaisuillaan suosinut hyvätuloisia ja -osaisia. Tulo- ja hyvinvointierot ovat kasvaneet. Yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus vaatii, että vauraudesta jaetaan osa myös huono-osaisimmille. Rahan riittävyydestä se ei ole kiinni, sitäkin enemmän poliittisesta tahdosta.
 SDP:lle ja sen puheenjohtajalle sopii hyvin puolustaa vähäosaisia ja yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva