Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

17.7.2008 - Inflaatio luo monia uhkia

Hallitus joutuu valmistelemaan ensi vuoden budjettinsa oletettua hankalammassa tilanteessa. Suomen talous on inflaatiota lukuun ottamatta vielä kohtuullisessa kunnossa, mutta Yhdysvaltojen rahoituskriisistä vauhtia ottaneet vaikeudet tuntuvat yhä laajemmin kansainvälisessä taloudessa.


 Kallis öljy jarruttaa maailman talouskasvua. Vientikysynnän hiljentyminen heijastuu myös Suomeen. Talouskasvun ylläpitäminen alkaa nojata yhä enemmän kotimaiseen kulutuskysyntään.


 Ongelmaksi nousee korkea inflaatio. Sen taltuttaminen vaatii aivan eri lääkkeitä kuin kotimaisen kulutuksen turvaaminen. Miten hallitus tämän tilanteen hoitaa, on tulevan budjettiriihen keskeisin kysymys.


 Kesäkuussa kuluttajahintojen nousu, 4,4 prosenttia, oli Suomessa nopeampaa kuin kertaakaan lähes pariin vuosikymmeneen. Tilastokeskuksen mukaan syyt hintojen nousuun ovat pääosin kotimaisia. Elintarvikkeiden kallistumisessa noin puolet on peräisin raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen noususta. Toinen puoli koostuu kuljetusten ja palkkojen noususta sekä teollisuuden ja kaupan katteista.


 Elintarvikkeiden jalostajat ja jakelijat näyttävät varautuvan ruoan arvonlisäveron alennukseen korottamalla etukäteen hintoja.
 Inflaatiota on torjuttu nostamalla rahan hintaa. Euroopan keskuspankki EKP korotti ohjauskorkoaan heinäkuun alussa.

Inflaatiolääkkeellä on kuitenkin karvas sivumaku, sillä rahan kallistuminen hidastaa talouskasvua, jonka laimenemisesta on merkkejä muutenkin. Taantuma samanaikaisen korkean inflaation kanssa kuuluu talouspolitiikan painajaisiin.


 Alkuvuoden talouskehitys vahvistaa Suomen olevan toistaiseksi kaukana taantumasta, mutta kansainvälisten näkymien heikentyminen on otettava huomioon. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) on raottanut ovea kaavailtua suuremmille veronkevennyksille. Voimakas veroelvytys talouskasvun yhä jatkuessa sisältää inflaatioriskin.


 Jos Suomen inflaatio pysyy pitkään kilpailijamaita korkeampana, se jäytää tulevia menestymisedellytyksiä. Menetyksiä ei voida enää korjata vanhaan tapaan devalvaatiolla, jolloin vaikeudet lisäävät työttömyyttä. Inflaatio, kova työttömyys ja vientivaikeudet palauttavat silloin mieleen 1990-luvun laman.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva