Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

15.7.2008 - Kuluttaja on ympäristönsuojelun ytimessä

Ruoka, asuminen ja liikenne tarjoavat kuluttajalle mahdollisuuden vaikuttaa ympäristöönsä, joko kielteisesti tai myönteisesti. Autojen markkinoinnissa käytetään jo hyväksi pieniä kulutus- ja päästölukemia. Lisäpontta ympäristöä suosiville valinnoille antaa polttoaineiden jatkuva kallistuminen. Liikenteen päästöjen vähentämisessä kuljetaan oikeaan suuntaan, mutta vauhti saisi olla suurempi. Ylinopeudesta ympäristön suojelussa tuskin sakotetaan.


 Asuminen tuottaa lähes kolmanneksen kasvihuonekaasupäästöistä. Se on liikenteen veroinen saastuttaja. Paljon vähemmän kuitenkin keskustellaan asumisen ympäristövaikutuksista. Kuluttajat voisivat aktivoitua vaatimaan energiatehokasta rakentamista.


 Suomi oli siinä pari vuosikymmentä sitten kärkimaita, mutta ei ole enää. Vastuuta muutoksesta ei voi sälyttää yksin kuluttajille.

Rakennusalaa pidetään jäykkänä kääntymään uusien ajatusten suuntaan. Jos energiatehokkaan asuinrakennusten kysyntä on lisäksi ollut hiljaista, ei ihme, että into paneutua energiaa säästävään rakentamiseen on ollut laimeaa.


 Energiatehokkaan rakentamisen esteenä pidetään usein korkeita kustannuksia. Oululaisen selvityksen (HS 14.7.) mukaan omakotitalon hintaan tulee 4 000-8 000 euroa lisää, jos se rakennetaan energiatehokkaasti verrattuna tavalliseen tapaan valmistettuun taloon. Ero ei ole kokonaiskustannuksissa merkittävä, ja lisäksi säästöt energiakuluissa maksavat hintaeron aikanaan takaisin.


 Vaikka kuluttaja haluaisikin suosia ympäristöystävällisiä ratkaisuja, tarjonnan puute tekee pyrkimyksestä vaikean. Rakennusala on saatava kiinnostumaan energian säästämisestä, mieluusti ennen kuin viranomaiset luovat siihen velvoitteita. Energiamääräykset kiristyvät joka tapauksessa lähitulevaisuudessa.


 Kuluttajat voivat vauhdittaa energiatehokasta rakentamista, mutta ympäristöä voi säästää ruokaa koskevilla valinnoillakin. Miten hankinnat tehdään, mitä hankitaan, miten säilytetään, miten kypsennetään; jokaisella ratkaisulla on ympäristövaikutuksensa.


 Kuluttajan ei kannata vähätellä itseään. Omat vaikutusmahdollisuudet saattavat tuntua vähäisiltä, mutta yhdistämällä ympäristöä säästävät pyrkimykset voidaan muuttaa maailmaa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva