Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

11.7.2008 - EU:n vuoro yrittää ratkaisua puutullikiistaan

Euroopan unioni ja Venäjä neuvottelevat jälleen ensi viikolla venäläisten kaavailemista puutulleista. Niistä on syntynyt perin sitkas kiista. Tullien nousu koettelee suomalaista metsäteollisuutta enemmän kuin alaa unionin muissa maissa.

 Suomen ja Venäjän välisissä neuvotteluissa ei ole löytynyt ratkaisua. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen (kesk.) epäonnistui keskiviikkona yrityksessään kääntää venäläisten pää Suomelle suosiolliseksi.

 Lähtökohtien perusteella ensi viikon tapaamisesta ei kannata kovin kummoisia toiveita elätellä. Unionille puutulleja tärkeämpää on varmistaa energian saanti. Venäjä on EU:lle keskeinen energian toimittaja.  

 Kilpailu energiasta käy kovana. Saatavilla oleva öljy ja kaasu menisivät kaupaksi hyvään hintaan ilman unionin markkinoitakin. Se vahvistaa Venäjän neuvotteluasemaa. Puutullien takia unioni tuskin haluaa vetää sellaista linjaa, että sen energiahuolto vaarantuisi.
 Venäjän näkökulmasta EU-maat ovat tärkeitä kauppakumppaneita, joten ei senkään etu ole ajaa suhteita kivikkoon. Euroopan parlamentti kävi hiljan kiivaan keskustelun Venäjän havittelemasta Itämeren kaasuputkesta. Vaikka mielipiteiden vaihtoon sisältyi aimo annos kotikentille tarkoitettuja aineksia, europarlamentaarikot osoittivat, ettei kaasuputken toteutus ole läpihuutojuttu.
 Rakentajien on otettava tosissaan putken ympäristövaikutusten luotettava ja puolueeton arviointi. Rakentamislupaa ei Itämeren mailta heru, ellei arviointi osoita, että putki voidaan sijoittaa paikalleen aiheuttamatta kohtuutonta haittaa ympäristölle. Joissakin rantavaltioissa kaasuputkea arvioidaan myös poliittisesti, mikä ei helpota rakentamislupien saamista.

 Kaasuputken sanotaan toimivan eräänlaisena EU:n ja Venäjän välisten suhteiden kuumemittarina. Parlamentin kuuman keskustelun perusteella suhteet tuntuvat viileiltä. Unionissa muistetaan muistuttaa Venäjän ihmisoikeuskysymyksistä ja puutteista niin demokratiassa kuin mielipiteen vapaudessakin. Venäläisiä tämä keskustelu ärsyttää.

 Ilmapiirin viileys ei lupaa hyvää lopputulosta ensi viikon tapaamisesta. Avoin keskusteluyhteys on silti parempi vaihtoehto kuin vastakkainasettelun voimistuminen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva