Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

10.7.2008 - Riskipeliä kaupassa

Suunnitteilla olevien kauppakeskusten perusteella yrittäjät uskovat suomalaisten ostovoiman lähes rajattomaan kasvuun. Vireillä on yli 150 hanketta, joista suurimmat ylittävät enemmän kuin kaksinkertaisesti Helsingin Itäkeskuksen kerrosneliöt. Itäkeskus on 150 000 neliöllään pitänyt kauppakeskusten kärkipaikkaa.

Vuosikymmenen alun notkahdusta lukuun ottamatta talous ja kuluttajien ostovoima ovat kasvaneet vankasti. Talouskehityksen vauhdikkaimmat vuodet ovat ennusteiden perusteella kuitenkin jäämässä taakse. Inflaatio on karannut lukemiin, jotka leikkaavat ostovoimaa tuntuvasti. 

Suurten kauppakeskushankkeiden ajoitus on muodostumassa riskipeliksi. Hyvät ajat eivät toistu samanlaisina. Jos ajatus on päästä uudella keskuksella kiinni heti seuraavan voimakkaan noususuhdanteen alkuun, voi käydä, ettei odotettuja kulutusjuhlia päästäkään järjestämään.

Talouskasvu rakentuu lähitulevaisuudessa työvoiman supistumisen vuoksi yhä voimakkaammin tuottavuuden paranemisen varaan. Se ennakoi maltillista menoa, mikä ei paranna jättimäisten uusien kauppakeskusten näkymiä. Pitkä korkeasuhdanne on ennenkin vaimentanut järjen ääntä kannustaen kohtuuttomien riskien ottamiseen. Välitön taloudellinen riski on yrittäjillä, mutta yhteiskunta joutuu siivoamaan jäljet, jos riski toteutuu. 

Monet uusista kauppakeskuksista on suunniteltu matkojen päähän nykyisestä asutuksesta. Asiointi niissä kasvattaa liikennemääriä, mikä vaikeuttaa kasvihuonekaasupäästöjen torjuntaa. Torjunnasta on vastuussa yhteiskunta. 

Kuntien kaavaratkaisuilla säädellään liikennevirtojen ohjautumista ja määriä. Nyt näyttää siltä, etteivät ympäristötekijät millään tavalla vaikuta päätöksenteossa. Odotetaan kasvuhuumassa asioiden vain järjestyvän parhain päin. Niin ei valitettavasti tapahdu. Ilmaston kannalta on aina parempi ehkäistä päästöt kuin korjailla syntynyttä vahinkoa, jos siihen ylipäätään kyetään.
 Polttoaineiden uskotaan kallistuvan jatkossakin. Kuluttajat ovat jo alkaneet vähentää ajojaan. Mitä tapahtuukaan, jos hinnat  kaksinkertaistuvat nykyisestä? Kauppakeskus korven keskellä ilman asiakkaita on moninkertaisesti surullinen näky.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva