Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

8.7.2008 - Ruoan hintavauhti huimaa

Suomalaiset maksoivat elintarvikkeistaan kesäkuussa lähes kymmeneksen enemmän kuin viime vuoden kesäkuussa. Hinnat nousivat selvästi nopeammin kuin keskimäärin viidessätoista vanhassa EU-maassa. Niissä ruoka kallistui runsaat kuusi prosenttia.

Pari vuosikymmentä sitten hoettiin, että ”Suomi on Euroopan kallein maa”. EU-jäsenyyden alkuvuosina ruokakorin hinta laski Suomessa. Senkin jälkeen hinnat ovat nousseet melko maltillisesti. Poikkeama eurooppalaisesta hintalinjasta on nyt melkoinen.
 Energia on kallistunut. Öljytynnyrin hinta on vuodessa kaksinkertaistunut. Suomessa ruoan tuottamiseen ja kuljettamiseen joudutaan käyttämään paljon energiaa.

Voisi päätellä, että energiamenojen lisäys on Suomessa siirretty elintarvikkeiden hintoihin vikkelämmin kuin muualla Euroopassa. Eron pitäisi vähitellen tasoittua, sillä tuskin missään ollaan immuuneja öljyn hinnannousun vaikutuksille.

Vahva euro on pehmentänyt öljyn tuomia hintapaineita. Öljy laskutetaan dollareissa, mutta ei valuuttojen suhde ole niin paljon muuttunut, että muutos pystyisi kumoamaan kokonaan energian kallistumisen vaikutukset.

Elintarvikkeiden hintavauhdille Suomessa on kalliin energian lisäksi muitakin syitä. Arvonlisävero on meillä korkeampi kuin useimmissa vertailumaissa, mutta se ei selitä eroa hintojen nousuvauhdissa.

Suomalaisia erityispiirteitä on elintarvikkeiden jalostuksen ja jakelun huomattava keskittyminen. Ollaan kaukana ideaalista, että markkinoilla olisi monia toimijoita, joiden keskinäinen kilpailu pitäisi hinnat kurissa. Viranomaisilla ei kuitenkaan ole näyttöä määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä, vaikka kuluttaja saattaa hyvinkin epäillä milloin teollisuutta, milloin kauppaa tilanteen hyödyntämisestä ja oman siivunsa kasvattamisesta kuluttajan kustannuksella.

Ruoan kallistuminen koettelee kovimmin pieni- ja keskituloisia. Tuloista entistä suurempi osuus menee elintarvikkeisiin. Se on suoraan pois muusta kulutuksesta, koska mahdollisuudet supistaa ruokamenoja ovat rajalliset. Jos hallitus haluaisi parantaa enemmistön elinehtoja ja ylläpitää kulutuskysyntää, se pyrkisi eri keinoin, mm. veronkevennyksin, turvaamaan ostovoiman suotuisan kehityksen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva