Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

4.7.2008 - Inflaatio lisää taloushuolia

Euroopan keskuspankin EKP:n päätös ohjauskoron nostamisesta sisältää monta viestiä. Keskuspankki on hyvin huolissaan inflaation nopeutumisesta ja sen seurauksista. Kesäkuussa jo neljään prosenttiin kivunnut hintojen nousuvauhti on paljon yli sen, mitä keskuspankki pitää toivottavana. Pankin pitkän aikavälin tavoite on estää inflaation nousu yli kahden prosentin.

EKP näytti päätöksellään, ettei se vilkuile sivuilleen päämääräänsä pyrkiessään. Poliittinen paine pankkia kohtaan on kasvanut, sillä monessa euroalueen suuressa maassa talouskasvu on hidastunut. Korkojen nostaminen on niille myrkkyä. Rahan kallistumisella on taipumus hidastaa kasvua entisestään.

EKP kuitenkin keskittyi päätehtäväänsä, hintavakauteen, eikä kuunnellut poliitikkojen toivomuksia. Keskuspankin uskottavuudelle päätös tekee hyvää. Uskottavuus on vahva pääoma, jos sitä osataan käyttää taitavasti.

Kasvun hidastuminen ja korkea inflaatio muodostavat hankalan yhdistelmän. Euroopan maista Tanska on ensimmäisenä ajautunut taantumaan. Kansantuote laski kahtena peräkkäisenä vuosineljänneksenä. Italia, Espanja, Portugali ja Irlanti ovat myös taantuman vaaravyöhykkeellä.

Inflaatiota ovat ruokkineet elintarvikkeiden kallistuminen ja öljyn hinnan voimakas nousu. Öljyn saatavuudessa on ongelmia. Spekulaatioiden tuoman lisävauhdin kanssa sen hinta on karannut korkeuksiin. Nousu heijastuu elintarvikkeidenkin tuotantoon, mutta niiden kallistumista selittää myös energiakäytön luoma lisäkysyntä.

Talouspolitiikassa eletään tarkan pelin hetkiä. Jos hintojen nousua ryhdytään poliittisten paineiden vuoksi keinotekoisesti patoamaan tai kompensoimaan, ongelmia saadaan ehkä vähän siirretyksi, mutta samalla ne kasvavat ja vaikeutuvat. Julkisista subventioista ei ole kestäväksi ratkaisuksi.

Vaikka Suomenkin talouden kasvuarvioita on vedetty alaspäin, taantumaa ei ole kukaan ennustanut. Kasvu jatkuu hidastuen, mutta hidastuminen ei tarkoita vielä taantumaa. Kasvua jarruttaa vielä osin kapasiteetin puute, ei kysynnän hiipuminen.

EKP:n koronnosto ei kirpaise Suomessa yhtä paljon kuin monessa muussa euromaassa, mutta se muistuttaa, että inflaatio tuottaa edelleen päänvaivaa päättäjille. Muutaman vuoden ”latenttivaihe” ei hävittänyt tätä talouspeikkoa. Se on taas otettava tosissaan.

 

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva