Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

3.7.2008 - Venäjä ajaa kovakätisesti etujaan

Venäjältä tuotavan puun vientimaksut eivät ole öljyrahoista rikkaalle maalle taloudellinen kysymys. Jos se haluaisi itse investoida luoteisosiensa metsäteollisuuteen, rahanpuutteeseen hankkeet eivät kaatuisi. Jos taas haluttaisiin maahan ulkomaisia investointeja, Venäjän pitäisi poistaa lainsäädännöstään puutteet, jotka jarruttavat investointeja Venäjälle. Sijoittajien luottamus oikeusvaltion periaatteiden noudattamiseen Venäjällä ei ole järin vahvaa.

 Venäjän kaavailemat puutullit palvelevat poliittisia päämääriä. Maa on tietoinen vaikeuksista, joita Suomeen syntyy tullien toteutuessa. Metsäteollisuuden puuhuolto vaikeutuu, ja vaikeudet purkautuvat työttömyytenä ja alan teollisuusyrityksistä riippuvaisten paikkakuntien vähittäisenä näivettymisenä. Suomelle syntyvät ongelmat ovat hyvin hankalia.

Kenties pitääkin olla huolissaan siitä, etteivät suhteet Venäjään ole niin hyvässä kunnossa kuin annetaan ymmärtää. Jokaisella maalla on oikeus puolustaa taloudellisia etujaan, mutta puutullikiistassa on vaikea havaita, mitä taloutensa etuja Venäjä puolustaa.
 Vanhasen hallituksen vetäytyminen kiistassa EU:n selän taakse ei ole tuonut ratkaisua. Ei niitä ole saatu aikaan viime hetken kahdenvälisissäkään neuvotteluissa, joita tosin on määrä jatkaa ensi viikolla. Tästä voisi melkein päätellä, että puutullit toteutuvat suunnitellulla tavalla vastalauseista huolimatta.

Venäjällä on vahva neuvotteluasema. Suomen ja EU:n vääntövoima rakentuu mahdollisuuteen jarruttaa Venäjän jäsenyyttä Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa. Jäsenyys ei ole kuitenkaan Venäjälle niin kiireellinen ongelma ratkaistavaksi kuin puutullit Suomelle.

Suomalaiset saavat havainto-opetusta reaalipolitiikasta. Pienellä maalla on vähän vaikutusvaltaa. Taiten hoidetulla politiikalla sitä voidaan saada lisää, mutta siinä Vanhasen hallitusta ei voi kehua onnistumisista. 

Kiistan pitkittyminen ja päätyminen mahdollisesti puutullien käyttöönottoon ei nosta EU:n arvoa muutenkin kriittisten suomalaisten silmissä. Venäjän taipumattomuuskin vaikuttaa suomalaisasenteisiin. Mitä enemmän maa alkaa muistuttaa käytökseltään entistä Neuvostoliittoa, sitä helpompaa on taivutella suomalaisia kannattamaan jopa jäsenyyttä Natossa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva