Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

1.7.2008 - Turvallisuusympäristön uhkakuvat muuttuvat

Eduskunnan turvallisuuspoliittinen seurantatyöryhmä teki yksimielisen raportin Suomen turvallisuustilanteesta. Lopputulos on hieman pinnistelty. Puolueilla on turvallisuuspolitiikasta erilaisia ajatuksia. Ne eivät tunge päälle raportista, mutta niitä ei ole syytä kiistää. Turvallisuuspolitiikassa yksituumaisuutta pidetään arvona sinänsä, ja siksi raportistakin on särmät hiottu pyöreiksi.

Suomen turvallisuuteen ei raportin mukaan kohdistu sotilaallisia uhkia, perinteisiä valtioiden välisiä vastakkainasetteluja. Turvallisuutta voivat sen sijaan uhata ilmastonmuutoksen, ydinonnettomuuden tai terrorismin seuraukset. Tietotekniikan varaan enenevästi rakentuva yhteiskunta joutuu kantamaan sen mukanaan tuomat, aikaisemmin tuntemattomat riskit. Niitä ei torjuta sotilaallisin keinoin.

Suomi muuttaa monia EU-naapureitaan hitaammin ajatteluaan turvallisuudesta. Yleinen asevelvollisuus ja alueellinen puolustus viittovat menneeseen maailmaan viime vuosisadalla. Silloin saadut kokemukset vakavista konflikteista ovat meillä voimakkaampia kuin esimerkiksi Ruotsissa, jossa painotetaan kriisinhallintaa, ja jonka oma armeija supistuu. Naapureiden malleista voidaan ottaa opiksi, vaikkei niitä sellaisenaan omaksuttaisikaan.

Sotilaallisen valmiuden ylläpitäminen käy yhä kalliimmaksi. Seurantaryhmä päätyi ajatukseen, ettei puolustusmenoja silti nosteta enempää kuin muitakaan valtion menoja. Kokoomus olisi ollut siihen valmis. Toisin kuin muut puolueet se tukee Suomen jäsenyyttä Natossa, mikä myös edellyttäisi reipasta rahan käyttöä.

Yhteispohjoismaisilla materiaalihankinnoilla voidaan saada 5-15 prosentin säästöt. Jos sotilaallinen uhka arvioidaan vähäiseksi, onko tarpeen hankkia hyvin kallista teknologiaa sen torjumiseksi?

Tärkeää on löytää tasapaino, jossa pystytään vastaamaan sotilaalliseen uhkaan, mutta luodaan samalla edellytykset torjua uudenlaiset vaarat maan turvallisuudelle. Asetelma synnyttää ilmeisen väistämättä kilpailua rajallisista voimavaroista. Seuraavalta turvallisuuspoliittiselta selonteolta odotetaan ratkaisuja tähän ongelmaan.

Seurantaryhmän raportti ei ennakoi suuria muutoksia nykykäytäntöön, mutta siinä on idulla uusia painotuksia.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva