Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

26.6.2008 - Tieto karsisi mystiikan

Helsingin hallinto-oikeuden päätös, jonka mukaan Suojelupoliisin on luovutettava kopio niin sanotusta Tiitisen listasta sitä pyytäneelle toimittajalle, ei ole kannanotto listalla olevien nimien julkistamiseen. Jos päätös saa lainvoiman, harkinta julkaisusta jää medialle. On mahdollista, että Supo valittaa päätöksestä, jolloin ratkaisu viivästyy, ja mystiikka listan ympärillä säilyy.


 Nykyisten tietojen mukaan listalla on parisenkymmentä nimeä. Ne toimitettiin Supolle vuonna 1990. Presidentti Mauno Koivisto ja silloinen Supon päällikkö Seppo Tiitinen päättivät tuolloin salata tiedot.


 Vuonna 2002 tieto listasta tuli julkisuuteen, mutta Korkein hallinto-oikeus katsoi Supon menettelyn sen salassapidosta lainmukaiseksi. Supo ei sen jälkeenkään ole ollut halukas paljastamaan näitä tietoja, vaikka Koivisto ja vastentahtoisesti Tiitinenkin olisivat siihen suostuneet. On vedottu valtion turvallisuuteen ja yksityisyyden suojaan.


 Tuoreinta oikeuden päätöstä on tulkittu siten, että alkuperäiset salaamisperusteet eivät ole enää voimassa. Listan tiedot ovat peräisin Saksan liittotasavallan tiedustelupalvelulta. Se nimesi joukon suomalaisia, joilla oli kontakteja silloisen Itä-Saksan tiedusteluun Helsingissä. Koska kyseistä valtiota ei enää ole, Suomen suhteet siihen eivät voi vaurioitua, vaikka tiedot luovutettaisiin niitä pyytäneelle toimittajalle.


 Tiitisen lista on kasvanut myyttisiin mittoihin sen vuoksi, että tiedetään sen olemassaolo, mutta ei henkilöitä, jotka listalla mainitaan. Salassapito yksityisyyden suojaamiseksi ei ole toiminut aukottomasti. Monia julkisuuden henkilöitä, varsinkin sosialidemokraatteja, on nimetty listalle, vaikka näyttöä tästä ei ole toimitettu.


 Kysymys on ollut poliittisesta pahansuopaisuudesta, ellei suorastaan kostosta. Vihjailuista on luotu leimakirveitä, joilla on huiskittu huoletta. Presidentti Koivistokin totesi vajaa vuosi sitten, että listan julkistamatta jättäminen ”aiheuttaisi nykytilanteessa suuremman vahingon kuin sen julkistaminen”.


 Jos siis valtion turvallisuus ei ole vaarassa ja salassapito tuottaa enemmän haittaa kuin hyötyä, eikö olisi järkevää kääntää uusi lehti historiassa ja julkaista lista? Tieto karsisi turhanpäiväisen mystiikan tästäkin tapauksesta ja auttaisi asettamaan sen oman aikansa arkipäiväiseen kehykseen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva