Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

24.6.2008 - Hämmentynyt EU

Irlantilaisten kansanäänestyksessä antama tyrmäys Lissabonin sopimukselle jätti Euroopan unionin kanveesiin vielä juhannuksen huippukokouksen jälkeenkin. EU:n johtajat eivät löytäneet keinoa, miten sekä kunnioittaa irlantilaisten kannanottoa että viedä läpi unionin uudistusta tarkoittava sopimus. Vaihtoehdot sulkevat toisensa pois. Lissabonin sopimus on hyväksyttävä jokaisessa 27 jäsenmaassa ennen kuin se voi tulla voimaan.


 EU:n johtajat eivät nyt halua avata sopimusta ja tehdä siihen muutoksia, vaikka niin meneteltiin Ranskan ja Hollannin kaadettua kansanäänestyksessä sopimuksen edellisen version. Irlantilaiset saivat aikaa ensi lokakuuhun saakka miettiä keinoja päästää unioni pois umpikujasta. Helppoja ratkaisuja ei ole.


 Laajentunut unioni tarvitsee päätöksentekonsa toimivuuden parantamiseksi uudistuksia. Euroopan parlamentin vaalit käydään ensi vuonna, ja pitäisi hyvissä ajoissa tietää, noudatetaanko nykyistä sopimusta vai uutta.


 Vaikka Irlanti oli ainoa unionin jäsen, joka järjesti Lissabonin sopimuksesta kansanäänestyksen, ei sopimuksen läpimeno ole kirkossa kuulutettu kaikissa sen hyväksymistä vielä käsittelevissä maissakaan. Tsekissä perustuslakituomioistuimen kannanottoa odotetaan jännittyneinä.


 Irlantilaiset ovat EU-myönteisiä, valtaosa sopimuksen hylänneistäkin tukee maan jäsenyyttä unionissa. EU:n komission selvitys hylkäämisen perusteista toi esille sen, että riittämätön tietämys sopimuksen sisällöstä oli suurin syy kielteiselle kannalle.
 Jos EU:n johto nyt ryhtyy ankarasti painostamaan Irlantia ja muita sopimuksen vielä hyväksymättömiä jäsenmaita, johdon ja kansalaisten välinen kuilu kasvaa entisestään. Sen vuoksi ulospääsy umpikujasta on löydettävä kansalaisten luottamusta horjuttamatta. Irlantilaisten epäilijöiden selän takana seisoo runsas joukko samalla tavalla ajattelevia EU-maiden kansalaisia.


 Paradoksaalisesti Irlannin tyrmäys Lissabonin sopimukselle jarruttaa niitä unionin rakenteiden ja päätöksenteon uudistuksia, joilla olisi voitu parantaa myös unionin hyväksyttävyyttä kansalaisten silmissä. EU:n tulevaisuudelle on tärkeää kuunnella tarkkaan kansalaistensa ääntä. Heitä vartenhan se on olemassa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva