Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

19.6.2008 - Kallis polttoaine pakottaa tuottavuustalkoisiin

Polttoaineiden voimakas hinnannousu on vienyt kuljetusyrittäjiä ahdinkoon, johon mielenilmauksista huolimatta ei taida löytyä helppoja ratkaisuja. Juhannusliikenteen seasta ratkaisijoita on sitä paitsi turha hakea. Neuvotteluosapuolet ovat toisaalla.

Kuluttajahintaindeksissä yksityisajoneuvojen polttoaineiden suora painoarvo on hieman runsaat neljä prosenttia. Hintojen nousun välilliset vaikutukset ovat kuitenkin suuremmat. Ne tulevat esille muiden hintojen, kuten matkojen, matkalippujen ja kuljetusten nousun myötä.

Kuljetusyrittäjien ahdinkoa selittää, että polttoaineiden hinnannousua on ollut vaikea siirtää kuljetusten hintaan, jos sopimuksissa ei ole ollut asiaa koskevaa ehtoa. Sellaisen tekeminen taas ei ole ollut kuljetusten antajien mieleen. Kauppa ja teollisuus suurina tavaroiden liikuttajina haluavat pitää kustannuksensa kurissa. Nykyisessä tilanteessa se on merkinnyt kovia aikoja kuljetusyrittäjille: menot kasvavat, tulot eivät.

Apuun on huudettu valtiovaltaa, jolta toivotaan kädenojennusta polttoaineverojen kevennyksen muodossa. Lupauksia kevennyksistä ei ole saatu, eikä niitä helposti tulekaan, sillä verohelpotusten kohdentaminen jollekin tietylle ryhmälle on hankalaa. Jos antaa yhdelle, kohta on muitakin ottajia.

Kuljetusten antajien ja kuljetusyrittäjien sopimusten rukkaaminen olisi lyhin tie etsiä ratkaisua ajankohtaiseen ahdinkoon, mutta vapaaehtoisia maksajia lisäkustannuksille ei niin vain löydykään. Jos yritykset voisivat siirtää kohonneet kuljetuskustannuksensa hintoihin, kuljetusyritystenkin maailma näyttäisi valoisammalta. Kilpailutilanne ei anna kuitenkaan suuria lupauksia muutoksista.

Polttoainehintojen nopea ja voimakas nousu tekee sopeutumisesta vaikeaa. On silti syytä varautua siihen, ettei paluuta entiseen ole. Öljyn laskutusvaluutta dollarikaan ei välttämättä pysy yhtä halpana euroon nähden kuin nyt, mikä on pehmentänyt hintanousun vaikutuksia.

Siksi kuljetusalan itsensäkin on mietittävä tuottavuuttaan ja nykyisten toimintamalliensa järkevyyttä sitä vasten, että halpaa polttoainetta ei enää tule saataville. Alan tuottavuuden tehostamisen mietintä on tähdellisempää kuin mielenilmausten suunnittelu.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva