Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

17.6.2008 - Porvaripuolueet rukkaisivat perustuslakia

Hallituksen pääpuolueiden keskustan ja kokoomuksen puoluekokoukset näyttävät vihreää valoa perustuslain uudistamiselle, jossa keskeistä on presidentin valtaoikeuksien uudelleen arviointi. Tämän vuosituhannen alussa voimaan tulleen perustuslain toimivuutta ryhdytään tarkastelemaan ensi syksynä, jolloin on tarkoitus asettaa sitä varten parlamentaarinen komitea.


Seuraava presidentti valitaan vuonna 2012, eikä nykyinen presidentti Tarja Halonen voi silloin enää asettua ehdolle. Uusi laki koskisi vasta Halosen seuraajaa. Arviointi voidaan tehdä periaatteessa ajattelematta presidentin henkilöä, jos kohta kokoomuksessa on tästä taitettu peistä.


Viime eduskuntavaalien ääniharava, puhemies Sauli Niinistö on antanut ymmärtää, ettei häntä kiinnosta presidenttiys, jos tehtävästä on karsittu pois siihen vielä sisältyvät valtaoikeudet. Kokoomus taas on puolueena ajanut innokkaimmin nykyisten valtaoikeuksien rajoittamista. Intoa on kummunnut vastenmielisyydestä, jota kokoomuksessa tunnetaan presidentti Halosta kohtaan.


Perustuslakia ei uudisteta siksi, että se saataisiin palvelemaan yksittäisen puolueen tai henkilön tarpeita. Perusteet uudistuksille on haettava nykyisen lain toimimattomuudesta, jos sellaista on havaittu. Vajaan vuosikymmenen voimassa ollut perustuslaki ei ole tuottanut ainakaan ulospäin näkyvää kitkaa korkeimpien valtioelinten välisiin suhteisiin.

 

Hallitukset ovat tänä aikana vaihtuneet, presidentti ei, mutta yhteistyö on sujunut. Pyrkimys presidentin ulkopoliittisten valtaoikeuksien ja nimitysvallan karsimiseen lähtee muista syistä kuin ongelmalliseksi osoittautuneesta perustuslaista.


Sosialidemokraatit ovat perinteisesti kannattaneet vahvaa parlamentarismia, jossa valtaa käyttää eduskunnan luottamukseen nojaava hallitus. Sosialidemokraattien riveistä valittujen presidenttien näkemyksiä vallanjaosta on puolueessa silti kuunneltu herkällä korvalla, eikä ole mikään salaisuus, että presidentti Halonen puolustaa nykyistä lakia.


Pakottavaa tarvetta muutoksille ei näyttäisi olevan. Tämä päätelmä perustuu kuitenkin historiallisesti melko lyhyeen tarkastelujaksoon.


Valintaa tehdään sen välillä, hankitaanko lisää kokemuksia, vai uudistetaanko perustuslakia nykytiedon varassa. Porvaripuolueiden kannanotoista voi päätyä siihen, että eduskunnan enemmistö ryhtyy rukkaamaan lakia.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva