Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

13.6.2008 - Tuottavuuden parantaminen nousee yhä tärkeämmäksi

Ajankohtaista talouskuvaa himmentävät inflaation nopeutuminen ja ennusteet tuotannon hidastumisesta. Taloudellisten tutkimuslaitosten parin vuosikymmenen päähän ulottuvat arviot eivät myöskään lietso toiveikkuutta. Henkeä kohti lasketun bruttokansantuotteen uskotaan kasvavan vuoteen 2018 mennessä keskimäärin 1,8 prosenttia, ja seuraavana vuosikymmenenä vieläkin hitaammin, 1,6 prosenttia vuosittain.


Luvut ovat kooste neljän tutkimuslaitoksen arvioista. Vaikka niihin sisältyy vaihtelua, ja vaikka kyse on henkeä kohti lasketusta bruttokansantuotteesta, jonka kasvu voi olla varsinaista BKT:tä hieman hitaampaa, Suomen talouden kasvu näyttää hidastuvan selvästi. Vuosina 1994-2005 bruttokansantuote kasvoi keskimäärin 3,4 prosenttia vuosittain.


Pitkän aikavälin talousennusteiden kehittämistä on perusteltu sillä, että kauaskantoisia poliittisia päätöksiäkin tehdään sen pohjalta, millainen näkemys tulevasta talouskehityksestä kulloinkin vallitsee. Perustelu ei ole huono, jos kohta hyvin pitkälle tulevaisuuteen ulottuviin ennusteisiin liittyy suuria epävarmuuksia.

Talouskasvun perustekijöistä työvoiman kehitys osataan ennakoida kohtuullisen hyvin. Väestö ikääntyy ja työmarkkinoilta poistuu eläkkeelle lähitulevaisuudessa todella paljon ihmisiä. Kasvu ei voi rakentua työvoiman lisääntymisen varaan, sillä Suomi ei saa mistään sitä määrää maahanmuuttajia, joka tarvittaisiin täyttämään työvoimaan syntymässä olevat aukot.


Kasvua jää virkistämään tuottavuuden kehitys. Tutkimuslaitokset ennakoivat tuottavuuden paranevan parin seuraavan vuosikymmenen aikana keskimäärin 2,2-2,3 prosenttia vuosittain. Jos jäädään pienempiin lukuihin, myös BKT:n kehitys hidastuu ennakoiduista luvuista.

Työn tuottavuudessa Suomi on maailman kärkikaartia. Kärjessä ei kuitenkaan pysty hyödyntämään etuja, joita perässä tulijoilla on. Siksi tuottavuuden nostaminen on Suomelle entistä vaikeampaa, mutta samalla myös entistä välttämättömämpää.


Tekninen kehitys ei kuitenkaan pääty, ja työvoimatarpeensa ennakoivat yritykset investoivat tehokkuutta lisääviin kohteisiin. Myös julkisella sektorilla haetaan monin tavoin parannuksia tuottavuuteen. Kaikki näkymät eivät ole synkkiä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva