Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

12.6.2008 - Keskusta kiemurtelee vaalirahasotkuissaan

Keskustan ympärille yhä tiukemmin kiertyneet vaalirahaepäselvyydet varjostavat vahvasti sen puoluekokoustakin viikonvaihteessa. Eduskunnan varapuhemies Seppo Kääriäinen (kesk.) vaati keskiviikkona puolueensa rahoitussotkun selvittämistä perusteellisesti.


Vaatimus oli vähintäänkin paikallaan, mutta väittäessään, että rahoitusjupakan tavoitteena on syrjäyttää pääministeri Matti Vanhanen  (kesk.), Kääriäinen yrittää siirtää huomion syrjään pääasiasta.


Politiikan konkarina hän ymmärtää, että keskustaväki tiivistyy johtonsa ympärille, kun ilmaan heitetään epäilyjä ulkopuolisten pahoista aikeista. Ilmeisesti tilanne puolueen sisällä on käynyt perin hankalaksi.


Vaalityön rahoitustuuttina käytetyn KMS-yhdistyksen rahanjako koetaan puolueessa epäreiluna: toiset saivat, toiset eivät, ja tästä on arvosteltu erityisesti puoluesihteeri Jarmo Korhosta. Hän häipyikin omalaatuisesti julkisuudesta viikkoa ennen puoluekokousta.
Tähän asti saadut selvitykset  - tarkempaa olisi puhua selityksistä - pääministeripuolueelta eivät tyydytä oppositiota. Se edellyttää, että pääministeri Vanhanen selvittää eduskunnalle oman ja puolueensa osuuden vaalirahoitusjupakassa. Vanhanen on kieltäytynyt antamasta pääministerin ilmoitusta, ja vaatii oppositiota tekemään asiasta välikysymyksen.


Vaatimus on väistelyä ja huomion kääntämistä pois keskustalle ja Vanhaselle kiusallisesta tilanteesta. Välikysymys tiivistäisi hallitusrintamaa, vaikka rivien pitäminen suorassa aiheuttaisi hampaiden kiristelyä monissa hallituskumppaneissa. Ne ovat olleet hyvin pidättyväisiä tuessaan keskustalle.


Vaalirahoitussotkua on pitkittänyt asianosaisten yritys selvitä kriisistä osatotuuksilla, joita myöhemmin on pakon edessä jouduttu täydentämään. Keskustajohtaja ja pääministeri Vanhanen kantaa päävastuun tilanteesta.
On perusteltua vaatia, että hän antaa eduskunnalle perinpohjaisen selonteon rahoitusepäselvyyksistä. Ilman sitä ilmapiiri pysyy tunkkaisena, ja epäilyjä jää ilmaan.


Siitä, että Vanhanen on asemansa vuoksi jupakan ytimessä, ei väistämättä seuraa, että sotkun perimmäisenä tavoitteena olisi ollut hänen syrjäyttämisensä. Jos olisi ollut, jäljet veisivät silloin keskustan sisälle, ei opposition suuntaan, kuten Kääriäinen antaa ymmärtää.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva