Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

5.6.2008 - Vanhanen saisi lopettaa väistelyn

Vaalirahoituksen "aarrearkuksi" nimetty Kehittyvien maakuntien Suomi-yhdistys (KMS) kiertyy yhä vahvemmin yhden puolueen, keskustan ympärille. Yhdistys on perustettu puolueen tiloissa, sen kehittämispäällikkö on ollut siinä mukana, perustamisasiakirjoissa on hänen kotiosoitteensa ja puolueen hallintopäällikkö on yhdistyksen varatilintarkastaja.

Tämän jälkeen on entistä vaikeampaa ymmärtää keskustajohdon "tietämättömyyttä" yhdistyksen asioista. Sen kädet näyttävät olleen taikinatiinussa kyynärpäitä myöten.

Sen sijaan on helppo ymmärtää, miksi keskustajohtaja, pääministeri Matti Vanhanen on torjunut vaatimukset tehdä eduskunnalle selkoa vaalirahoituksesta. Vanhanen haluaa oppositiolta välikysymystä, jotta asiasta voitaisiin keskustella eduskunnassa perusteellisesti.

Perustelu ontuu, sillä pääministerin ilmoituksen tai tiedonantomenettelyn kautta voitaisiin aivan yhtä hyvin keskustella. Välikysymys tekisi rahoitusjupakasta hallituksen ja opposition välisen väännön, mutta nyt ei olla mittaamassa hallituksen luottamusta.

Kysymys on siitä, että eduskunta saisi tietoonsa tosiasiat "rahoitusyhdistyksen" sekä myös pääministerin toiminnasta. Vasta niiden perusteella on mahdollista arvioida välikysymyksen tarpeellisuus. Sen arvion taas tekee oppositio, ei suinkaan pääministeri.

Vanhanen väistelee vastuutaan vaalirahoitukseen liittyvien epäselvyyksien avaamisessa. Välikysymys ohjaisi huomion pois jupakan ytimeen juuttuneesta keskustasta ja pääministerin ristiriitaisista lausunnoista. Se pakottaisi hallitusrintaman esiintymään yhtenäisenä, mikä palvelisi Vanhasen väistelytaktiikkaa ja vaientaisi kriittiset puheenvuorot hallituksen omistakin riveistä.

Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen on saamassa haastajan kansanedustaja Kimmo Tiilikaisesta tulevassa puoluekokouksessa. Se kertoo osaltaan, että KMS:n toiminta on ärsyttänyt keskustaväkeä vahvasti, erityisesti niitä, jotka ovat jääneet vaalituen ulkopuolelle.

Pääministeri Vanhaselle on avattu tilaisuus puhdistaa ilmapiiriä ja tehdä selkoa vaalirahoituksesta ja KMS:n roolista. Olisi arvokasta, jos hän tarttuisi tähän mahdollisuuteen, sillä se olisi askel myös poliittisen luottamuksen palauttamisen suuntaan. Tipoittain annostellut totuudet ja väistely vievät päinvastaiseen suuntaan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva