Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

3.6.2008 - Epävarmuus sopii huonosti eläkejärjestelmään

Eläkkeiden suuruus ja työeläkejärjestelmän kestävä rahoitus tuntuvat huolettavan monia suomalaisia. Huolta ovat taitavasti käyttäneet hyväkseen yksityisiä eläkevakuutuksia markkinoivat  yhtiötkin. Ne laskevat, että tämän vuoden aikana kotiin postitettavat työeläkeotteet lisäävät kansalaisten intoa täydentää työeläketurvaansa. Otehan kertoo tulevan eläkkeen suuruuden vain nykyhetken perusteella eikä ota huomioon tulevan palkkakehityksen vaikutuksia.

Eläketurvakeskuksen mukaan vanhuuseläke, joka koostui sekä työ- että kansaneläkkeestä, oli vuonna 2006 keskimäärin 1 145 euroa bruttona. Kyseisenä vuonna eläkkeelle siirtyneiden keskimääräinen vanhuuseläke oli 1 558 euroa. Se vastasi 64 prosenttia kyseisen vuoden keskimääräisestä palkka- ja yrittäjätulosta (2 445 euroa).

Vuonna 2006 vanhuuseläkkeelle siirtyneiden nettoeläke oli 70 prosenttia nettopalkasta.

Tämä ei ole kokonaiskuva, sillä työkyvyttömyyseläkkeet ja työttömyyseläkkeet ovat selvästi pienempiä kuin vanhuuseläkkeet. Yksityisten eläkevakuutusten markkinoinnille Eläketurvakeskuksen luvut ovat kuitenkin myrkkyä.

Eläkejärjestelmän rahoituksen kestävyys nousee esille, kun sijoitusmarkkinoilla olot käyvät vaihteleviksi ja rahastojen niiltä saamat tuotot laskevat. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos arvioi hiljattain, että päätös lisätä osakkeita rahastojen sijoitussalkuissa voi jonkin verran parantaa rahoituksen kestävyyttä.

Kun rahastoja kuitenkin puretaan aikaisempaa nopeammin eläkkeisiin, sijoitustuottojen suuri vaihtelu jompaankumpaan suuntaan voi heijastua aiempaa suurempina vaihteluina myös eläkemaksuihin. ETLAn mukaan silloin voi syntyä myös poliittisia paineita puuttua eläke-etuuksiin.

Se muuttaisi eläkkeitä koskevan perusajattelun. On lähdetty siitä, että etuuksiin ei puututa, vaan eläkemaksu joustaa. Työnantajat ovat ajaneet muutosta, jossa maksu pidettäisiin ennallaan, ja etuudet mitoitetaan sen mukaan, mihin rahat riittävät. Nykyisestä tasosta työnantajat eivät ole halukkaita maksujaan nostamaan. Nousupaineeksi ETLA arvioi viitisen prosenttia.

Lähivuosien eläkemaksuista pitäisi sopia. Kun jatko on neuvottelujen varassa, epävarmuus jää elämään. Mitä ristiriitaisempia viestejä eläkejärjestelmästä annetaan, sitä vaikeampaa kansalaisten on luottaa siihen, että annetut lupaukset pidetään.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva