Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

30.5.2008 - Lievennystä vaalirahoituskriisiin

Puoluejohtajat ovat päässeet yhteisymmärrykseen vaalirahoituslainsäädännön uudistuksen päälinjoista. Ikävästi hallituspuolueiden syliin valahtanut rahoitus- ja uskottavuuskriisi pyritään hoitamaan pois päiväjärjestyksestä kohtuullisen ripeään tahtiin.
 Lakia ei kuitenkaan saada valmiiksi ennen syksyn kunnallisvaaleja, mutta puolueet aikovat noudattaa syksyllä uudistuksen periaatteita ilman lain tuomia velvoitteitakin.

Se tarkoittaa, että ilmoitusvelvollisuus koskee yli 1 000 euron suuruisia vaaliavustuksia. Lahjoittaja voi tukea yhtä ehdokasta enintään 3 000 eurolla kunnallisvaaleissa ja enintään 6 000 eurolla eduskuntavaaleissa. Ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä on seurauksena sakkorangaistus, jonka suuruus jää uudistusta valmistelevan työryhmän harkittavaksi.

Uudistuksen pääperiaatteet lieventävät vaalirahoitukseen liittyviä epäluuloja, mutta ne eivät takaa täydellistä läpinäkyvyyttä ja avoimuutta. Aina löytyy niitä, jotka pyrkivät kiertämään sääntöjä oman edun vuoksi.

Myönteistä uudistuksessa ovat vaalituen ilmoitusvelvollisuutta koskevan tulorajan laskeminen ja tukikatto. Jälkimmäinen oli erityisesti SDP:n vaatimus, jota hallituspuolueet joutuivat ankarasti nieleskelemään.

Selkeä yläraja yhden lahjoittajan tuelle ehdokasta kohti voi parantaa politiikan uskottavuutta. Lahjoittajan ja ehdokkaan välille ei pitäisi syntyä riippuvuutta, koska kattosummat ovat suhteellisen pieniä. Kymmenien tuhansien eurojen tuet yhdestä lähteestä yhdelle ehdokkaalle pitävät yllä myös epäilyjä vääränlaisesta vuorovaikutussuhteesta osapuolten kesken.

Henkilökeskeisessä vaalijärjestelmässä mainonnalla on suuri merkitys: raha ratkaisee. Siksi tukikatoilla on merkitystä myös ehdokkaiden ja puolueiden tasavertaisuudelle. Viime eduskuntavaaleja koskevien rahoitussotkujen perusteella suurella rahalla näyttää olleen suuri vaikutus myös vaalin lopputulokseen. Se vääristää demokratiaa.

Vaalirahoituksen epäkohtiin on tulossa korjauksia, ei kuitenkaan niin ripeästi kuin oppositiossa olisi toivottu, mutta parempi tämäkin vauhti kuin asioiden vetkuttelu kunnallisvaalien yli. Kansalaisilla on lupa odottaa edustajiltaan suoraselkäisyyttä vaalirahoituksen selvittelyssä. Jos uskottavuutta ei muuten saada oikealle tolalle, kannattaa ryhtyä harkitsemaan listajärjestelmän käyttöä vaaleissa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva