Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

29.5.2008 - Metalliliitto pitää kurssinsa

Metallityöväen liitto jatkaa suurliittohanke TEAM:n selvittämistä uuden puheenjohtajan Riku Aallon johdolla. Näin voidaan tiivistää Metallin liittokokouksen etukäteen eniten mielenkiintoa herättäneiden kysymysten lopputulos.

 Aallon valinta puheenjohtajaksi päätti Erkki Vuorenmaan kahdeksanvuotisen kauden vastoin hänen toiveitaan. Vuorenmaa olisi jatkanut nähdäkseen, että paljolti hänen myötävaikutuksellaan syntynyt hanke kuuden ammattiliiton yhdistämisestä olisi saatettu päätökseen. Se olisi epäilemättä ollut komea sulka hattuun ja kruunannut Vuorenmaan pitkän uran ammattiyhdistysliikkeessä. Hän on ilman sitäkin tehnyt ansiokkaan ja merkittävän päivätyön metalliväen edunvalvonnassa.

 Aalto saa johdettavakseen hyvässä kunnossa olevan liiton, jolla on keskeinen asema työmarkkinoilla. Se on pitkän, vuosikymmenien työn tulos. Aalto on ymmärtänyt, ettei vahvojen perinteiden voimaa pidä aliarvioida, mutta ne eivät voi myöskään kahlita tarpeellisiksi katsottuja uudistuksia. Ratkaisevia ovat viime kädessä jäsenten edut ja niiden turvaaminen.

 Tästä näkökulmasta Metalliliitto tarkastelee myös TEAM-hanketta. Liittokokous asettui tukemaan selvitystyön jatkamista, jotta Metallin fuusiolle asettamat tavoitteet toteutuisivat. Lopullinen ratkaisu voidaan tehdä sitten "selkeiden ja ymmärrettävien asioiden pohjalta".

 Tämä tarkoittanee, että liittofuusion hyödyt tai haitat nykytilanteeseen verrattuna tulee pystyä osoittamaan ilman epäilyksiä. Kun kysymys on pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavasta muutoksesta, ei ole aivan helppoa päätyä yksiselitteiseen lopputulokseen. Metalliväen johdolta vaaditaan silloin kaukonäköisyyttä ohjata liitto jäsenedut kestävästi turvaavalle kurssille.

Vasemmistoliitto politisoi TEAM-hankkeen sekä Metalliliitossa että Kemianliitossa. Muutospeloilla operoinut vaalitaistelu tuotti kummassakin liitossa puolueelle rökäletappion.

Jos ajatuksena oli kärjistää vastakkainasettelua sosialidemokraattien kanssa ja hankkia siten lisäkannatusta jäsenistössä, se oli liian läpinäkyvää ja epäonnistui siksi surkeasti. Kannatuksen murentumisen ohella tempulle kertyy lisähintaa enemmistöryhmän luottamuksen menetyksen seurauksista.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva