Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

27.5.2008 - Verotus tukemaan oikeudenmukaisuutta ja osaamista

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) aikoo käynnistää selvitystyön verojärjestelmän uudistamiseksi. Kataisen mielestä nykyinen järjestelmä ei vastaa enää tämän ajan, eikä varsinkaan tulevaisuuden tarpeita. Uudistuksen päälinjoina Katainen näkee tuloverotuksen keventämisen ja pääomaverojen sekä välillisten verojen tiukentamisen.

 Yllättävintä Kataisen ajatuksissa (HS 25.5.) oli pääomien ja ansiotulojen verotuksen suhteen pohdinta. Katainenkin on havainnut, että suhde ei ole oikeudenmukainen, koska pääomia verotetaan ansiotuloja kevyemmin. Muutamat erittäin hyvätuloiset ammattiryhmät käyttävät tilannetta hyväkseen siirtäen tulojaan pääomien puolelle kevyen verotuksen piiriin.

 Tällainen porsaanreikä näivettää kansalaisten uskoa verojärjestelmän oikeudenmukaisuuteen ja verovelvollisten tasaveroiseen kohteluun. Reikä kannattaa tukkia jo ennen kuin mahdollinen suurremontti pannaan suunnittelupöydälle.

 Järin vaikeaa ei ole olla samaa mieltä Kataisen kanssa siitä, että verotus voisi kannustaa kansalaisia parantamaan osaamistaan ja saamaan tehdystä lisätyöstä myös taloudellista etua. Talouskasvu alkaa yhä painokkaammin nojata tuottavuuden kehitykseen, koska työvoiman kiihtyvä supistuminen lähitulevaisuudessa vaikuttaa aivan toiseen suuntaan. Osaaminen on keskeinen keino tuottavuuden parantamiseksi.

Puheista on kuitenkin pitkä matka käytäntöön. Varsinkin verotuksessa. Kataisen puheiden ja hallituksen käytännön veropolitiikan välillä vallitsee ristiriita. Työn verotuksen keventämisen ja pääomien verotuksen tiukentamisen asemesta hallitus toimiikin aivan toisin.

Se ei ole alentanut tuloveroja. Alimitoitetut inflaatiotarkistukset itse asiassa kiristävät palkkaverotusta. Sen sijaan rikkaiden perintöverotusta ollaan keventämässä.

Muutkin korjaukset kuin porsaanreiän tukkiminen ovat mahdollisia ennen verotuksen kokonaisremonttia. Korottamalla perusvähennystä parannettaisiin pienituloisimpien asemaa inflaation ja hallituksen tuomia hinnankorotuksia vastaan.

Jos verojärjestelmä nyt rakennettaisiin puhtaalta pöydältä, siitä tuskin tulisi nykyisenkaltaista. Uudistuksessa ei silti pidä unohtaa perusasioita. Verotus perustuu veronmaksukykyyn ja sillä voidaan tasata tuloeroja. Oikeudenmukaiseksi koettu järjestelmä parantaa veronmaksuhaluja.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva