Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

23.5.2008 - EK luopui tupoista ideologisista syistä

Työnantajat ovat jättäneet ilmeisen lopullisesti taakseen tulopoliittisten kokonaisratkaisujen ajan. Elinkeinoelämän keskusliitto haluaa, että työehdoista sovitaan yhä enemmän toimialoittain ja paikallisesti yrityksissä. Jos työnantajat eivät ole mukana tupoissa, eivät niitä muutkaan osapuolet pysty tekemään.

Mikä on työnantajille se hyöty, joka ylittää maltillisten palkankorotusten ja työrauhan yhdistelmän tuomat edut? Muutenhan näin kova linjanmuutos ei olisi järkiperäinen valinta.

EK:ssa on varmaan katsottu Ruotsin veljesjärjestöön, joka pani työmarkkinaosastonsa koipussiin jo 1990-luvun alussa. Ruotsalaiset yritykset kansainvälistyivät suomalaisia varhemmin, ja ne toivat viestiä, että keskusjärjestötason sopimuksia ei maailmalla tunneta, ja ne ovat liian jäykkiä nopeiden muutosten toimintaympäristössä. Samat ajatukset omaksuttiin Suomessakin, mutta ilmeisesti 1990-luvun syvä lama myöhensi tupoista luopumista.

EK arvioi ratkaisunsa auttavan pääsemään liitto- ja yrityskohtaisissa neuvotteluissa parempaan lopputulokseen kuin tupoilla on saatu aikaan. Keskusjärjestölle se tarkoittaa mm. tupoja suurempia alakohtaisia palkkaeroja.

Kokemukset paikallisen sopimisen lisäämisestä vaikkapa metalliteollisuudessa eivät ole hääppöiset. Metalliväki haluaa sanoa irti nykyisen mallin.

Työehdoista käytävien neuvottelujen lisääminen voi olla monessa yrityksessä ylivoimainen taakka. Puuttuu asiantuntemusta, osaamista ja voimavaroja. Neuvotteluasetelmakin on tasapainoton, sillä luottamusmiesten asema tulee vahvistaa, jotta neuvotteluja voitaisiin käydä tasaveroisesti.

Palkkamaltti joutuu uuteen tarkasteluun. Ostovoimaa ei enää tueta tupokauden tapaan koordinoidusti veronkevennyksin, vaan sen lisäykset otetaan irti palkankorotuksilla. EK sysää vastuun korotusten inflaatiovaikutuksista ay-liikkeelle. Palkkaruuvia työnantajat voivat kiristää pääoman ulosliputuksella: aina löytyy Suomea halvempia tuotantopaikkoja.

EK:n linjaus heijastaa uskoa säätelemättömien markkinavoimien hyvää tekevään vaikutukseen. Tupoja ei hylätä siksi, että tarjolla olisi kokonaisuutena parempia tuloksia tuottava järjestelmä, vaan siksi, että luopuminen palvelee ideologisia päämääriä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva