Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

22.5.2008 - Työelämän vaatimukset lisäävät riskinottoa

SAK:n jäsentensä työoloista teettämä selvitys toi esille huolestuttavan tiedon, jonka mukaan kaksi kolmannesta jäsenistä oli ollut töissä sairaana. Joka toinen oli vuoden aikana ollut ainakin kerran töissä sairaana.

Tieto on merkittävä. Se kertoo työelämän vaatimuksista. Niistä suoriutuminen ei aina onnistu vaarantamatta omaa terveyttään. Työskentelemällä sairaana palkansaaja ottaa kuitenkin ison riskin. Helposti hoidettavissa oleva sairaus saattaa kääntyä kohtalokkaaksi, jos ei piitata hoito-ohjeista ja käydään töissä.

Turhien riskien ottaminen ei palvele palkansaajaa eikä työnantajaa. Toinen voi menettää pysyvästi terveytensä, toinen taas pystyvän työntekijänsä. Uhkarohkeudella on myös kansantaloudellinen ulottuvuutensa. Suomella ei ole varaa menettää osaavia työntekijöitä.

Yllättävää työolotutkimuksen tuloksissa oli se, että nuoret sairastavat enemmän kuin ikääntyneet työntekijät. Sairaana työskentely vähenee iän myötä jokseenkin samassa tahdissa kuin sairastaminen muutenkin. Tutkimus ei kuitenkaan kerro, miksi varttuneet ovat nuoria harvemmin sairaana. Siinä on ilmiselvästi tarve lisäselvityksiin.

Tutkimuksesta voidaan lukea myös hyvän työpaikan tunnusmerkit. Vakinainen kokoaikatyö, liukuva työaika tai työaikapankin käyttömahdollisuus sekä työnantajan tarjoama henkilöstökoulutus vaikuttavat henkilöstön arviointeihin omista työoloistaan.

Jos nämä asiat ovat kunnossa, esimiehen toiminta, oman työn mielekkyys ja omat vaikutusmahdollisuudet arvioidaan selvästi paremmiksi kuin työpaikoilla, joissa nämä järjestelyt puuttuvat tai ne on hoidettu huonosti. SAK:lle näyttäytyy näin selvästi ura, jota kulkemalla voidaan parantaa työoloja.

Mielenkiintoinen tutkimushavainto on se, että työviikon pituus ei juurikaan määritä palkansaajien arvioita työoloista. Kaksi kolmasosaa jäsenistä on tyytyväinen työaikaansa, kolmannes ei ole. Tyytymättömistä taas kaksi kolmasosaa haluaisi nykyistä lyhyempää ja yksi kolmasosa nykyistä pidemmän työajan.

Palkansaajien tarpeita palveleville työaikajoustoille löytyy siten perusteita. Vaikeimmin ne ovat toteutettavissa vuoro- ja jaksotyössä. Tuskin ne sielläkään ovat aivan mahdottomia, jos kaikilla osapuolilla on aito halu löytää työtyytyväisyyttä lisääviä ratkaisuja.

 

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva