Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

16.5.2008 - Ilmastonmuutos on armoton haaste

Havahtuminen ilmastonmuutokseen on tuottanut äkkipäätöksiä, joiden kaikkia seurauksia ei ole ehditty eikä ehkä ymmärrettykään etukäteen arvioida. Hyvä tarkoitus kääntyy helposti itseään vastaan, jos se toteutetaan vajavaisin tiedoin, mutta suuren innostuksen siivittämänä. Eräille Euroopan unionin johdolla tehdyille energialinjauksille on käymässä juuri näin.
 Unionin tavoitteiden toteuttamiseksi Suomessa on päätetty sekoittaa biolähtöisiä polttoaineita fossiilisten polttoaineiden sekaan. Bioaineksien osuus on nyt pari prosenttia, mutta sen on määrä nousta lähelle kuutta vuonna 2010. Ideana on vähentää ilmastonmuutosta kiihdyttäviä kasvihuonekaasupäästöjä.
 Ongelman ratkaisun sijaan pulma siirtyykin toisaalle. Nykyinen teknologia mahdollistaa biopolttoaineiden kannattavan valmistuksen lähinnä vain ruoka-aineista. Se ei ole ongelma maissa, joissa kyseisiä elintarvikkeita tuotetaan yli oman tarpeen. Niitä liikenee silloin myös polttoaineiksi.
 Maailmanlaajuisesti tilanne on toinen: elintarvikkeista on pulaa, ja se pahenee, jos kasvava osuus ruuasta käytetään ihmisten ruokkimisen asemesta liikennepolttoaineiksi. On laskettu, että tankillinen ruokakasveista valmistettua biopolttoainetta vaatii saman määrän ravintoaineita kuin yhden ihmisen ruokkiminen vuoden ajan.
 Elintarvikkeiden maailmanmarkkinahinnat ovat olleet nousussa osaksi polttoainekäytön tuoman lisäkysynnän vuoksi. Kaikkein köyhimmille ruuan kallistuminen on elämän ja kuoleman kysymys. Korkeiden hintojen aiheuttamia elintarvikemellakoita on jo ollut useissa kehitysmaissa.
 Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa arvostelee unionin polttoaineratkaisua siitä, että sen muotoilussa kuultiin enemmän maataloustuottajien edunvalvojia kuin ilmastopoliittisia asiantuntijoita. Viljan hinta onkin lähtenyt kovaan nousuun, ja unioni voi vähentää tukiaan maataloudelle. Ilmastopolitiikan kanssa sillä on kuitenkin hyvin vähän tekemistä.
 Biopolttoaineita ei tietenkään ole syytä sulkea ulos ilmastotalkoista. Niiden valmistamiseen tarvittavaa tekniikkaa on kehitettävä vielä paljon samalla kun haetaan muita fossiilisia polttoaineita korvaavia menetelmiä. Säästäväisyys on parasta ilmastopolitiikkaa. Sen vapaaehtoinen toteuttaminen olisi lopulta helpompaa kuin pakko, joka näyttää kuitenkin olevan edessä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva