Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

15.5.2008 - Vaalirahoituksen avoimuus on turvattava

Pääministeripuolue keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Timo Kallin vaalirahoitusta koskevat ajatukset ja toiminta voimistavat vaatimuksia tiukentaa vaalirahoitusta koskevaa lainsäädäntöä.
Kalli ei ole eritellyt viime eduskuntavaaleissa saamaansa rahoitusta, vaikka hänen saamansa tuen suuruus sitä lain mukaan edellyttäisi.
Lisäksi Kalli totesi aivan käsittämättömästi, ettei lain noudattaminen ole tässä niin tarpeen, koska siitä ei seuraa rangaistuksia. Miksiköhän koko laki on alun perin säädetty? Mitä kansanedustajan päässä liikkuu, kun hän sanoo, ettei eduskunnan säätämiä lakeja ei tarvitse noudattaa?
Kallin tapaus tökkäsi sormen oikeaan kipupisteeseen. Vaalirahoituksen julkisuutta säätelevä laki tarvitsee uudistuksia. Lain puutteisiin kiinnitti huomiota jo viime kesänä Euroopan neuvoston korruption vastainen toimielin tarkastettuaan Suomen puolue- ja vaalirahoitusjärjestelmän. Se moitti järjestelmää ylimalkaisuudesta.
Kansanedustaja Jakob Söderman on jättänyt kirjallisen kysymyksen, jossa hän patistaa hallitusta saattamaan puolue- ja vaalirahoitusta koskevan lainsäädännön ja valvonnan vastaamaan hyvää eurooppalaista tasoa. Södermanin mielestä siihen tarvitaan lain tiukentamista ja rikkomuksista tulisi rangaista.
Pyrkimys on lisätä avoimuutta ja läpinäkyvyyttä poliittisen toiminnan rahoituksessa. Vaikka epäselvyydet poliitikkojen ja heidän rahoittajiensa suhteista ovat vähentyneet viime vuosikymmeninä, täyteen avoimuuteen ei ole päästy.
Lainsäädäntöön on jäänyt porsaanreikiä, joita on osattu ja myös haluttu käyttää hyväksi. Muutaman kansanedustajan antama huono esimerkki heittää varjon suuren enemmistön ylle, vaikkei aihetta olisikaan.
Vaalirahoituksen avoimuuden varmistaminen tukee poliittisen järjestelmän uskottavuutta. Kun tiedetään toimijoiden taloudelliset sidokset, heidän päätöksiään on helpompi arvioida kuin jos oltaisiin pimennossa. Kampanjat eduskuntaan pääsemiseksi ovat käyneet yhä kalliimmiksi, jolloin on myös entistä perustellumpaa olla perillä kampanjarahoituksen lähteistä.
Oikeusministeriö valmistelee työryhmää tarkistamaan vaalirahoituslainsäädäntöä. Kallin tapaus kiirehtii sen asettamista.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva