Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

13.5.2008 - Kokoomus kärkkyy porvarileirin johtoon

Mitä pitempään sinivihreä porvarihallitus on istunut, sitä ilmeisemmäksi on käynyt kokoomuksen pyrkimys päästä ykköspuolueeksi porvarileirissä. Kokoomus haastaa tuon tuostakin keskustan tavalla, johon puolue ei tunnu löytävän vastalääkkeitä. Hämmennys keskustan kentällä kasvaa. Puolueen perinteisesti vahvoilla alueilla kannastaan epätietoisten äänestäjien joukko on yllättävän suuri.
Kokoomuksen rynnistystä ei ole jarruttanut edes ex-ulkoministeri Ilkka Kanervan erottaminen tehtävästään. Keskustaa haastetaan nimenomaan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Puolustusministeri Jyri Häkämiehen Nato-intoa puhkuvat lausunnot on torjuttu keskustassa hallitusohjelman vastaisina ja ministerin yksityisajatteluna. Siitä ei ole kuitenkaan kysymys.
Kokoomus pitää yllä Nato-keskustelua tavoitteenaan, että Suomi jättäisi seuraavalla vaalikaudella jäsenhakemuksen sotilasliittoon. Enemmistö suomalaisista ei sulata tätä ajatusta, mutta se ei kokoomusta häiritse. Toistamalla toistamasta päästyään Nato-jäsenyyden tärkeyttä puolue ajatellee saavansa kansalaismielipiteen käännetyksi omalle kannalleen.
 Kokoomuksen tekemä ulko- ja turvallisuuspolitiikan uudelleen arviointi tarkoittaa myös presidentti Tarja Halosen haastamista. Halonen on toiminut nykyisen linjauksen perimmäisenä ankkurina, jonka pitävyyttä kokoomus haluaa koetella.
Ulkopolitiikan ohella keskustan ja kokoomuksen suhteita ovat alkaneet rasittaa muutamat näkemyserot sosiaalipolitiikassa ja veropolitiikassa. Kokoomusministeri sitoisi lapsilisien korotukset indeksiin, mistä ei ole sovittu hallitusohjelmassa. Elintarvikkeiden arvonlisäveron alennuksesta ensi vuonna on sovittu, mutta puolueilla on alennuksen toteuttamistavasta erilaiset näkemykset.
Kokoomus ei ole tyytynyt hallituksessa kakkospuolueen asemaan, vaan se on tuonut ajatuksensa esille keskustan yllättäneellä voimalla. Keskustassa jupistaan, miten tärkeää kaikkien hallituspuolueiden on pitää kiinni hallitusohjelmasta, vaikkei se näytä olevan aivan helppoa sille itselleenkään.
Keskusta on helisemässä kokoomuksen voimakkaan rynnistyksen puristuksessa. Kysymys on siitä, kenen käsissä porvarileirin valtikka on. Jos mielipidekyselyjen tulokset realisoituvat myös vaaleissa, keskusta menettää ykkösasemansa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva