Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

9.5.2008 - Hallituksen Nato-rivit epäjärjestyksessä

Puolustusministeri Jyri Häkämiehelle (kok.) ei enää riitä, että hän ajaa Suomea sotilasliitto Naton jäseneksi, vaan ministeri patistelee jo Ruotsiakin ottamaan saman askeleen. Naapureita on hyvä neuvoa kuitenkin vasta sitten, kun oma huusholli on järjestyksessä. Siihen menee vielä aikaa.

 Häkämies perustelee Nato-intoaan sotilasliiton muutoksilla. Nato on muuttunut kylmän sodan ajan kollektiivisesta puolustusliitosta enenevästi kriisinhallintaorganisaatioksi. Suomen jäsenyys toisi hänen mielestään Natoon Venäjän tuntemusta, josta voisi olla apua Naton ja Venäjän suhteiden paranemiselle. Suomi ja Ruotsi yhdessä muodostaisivat ministerin mielestä osaavan ja aloitteellisen ryhmän, jota Natokin arvostaisi.

Häkämies ei ole yksin havaintoineen Naton luonteen muutoksista. Tietoa turvallisuusympäristömme kehityksestä kerätään parhaillaan seuraavaa turvallisuus- ja puolustusselontekoa varten. Se ei silti tarkoita, että muutoksista tehdään yksioikoisesti samat johtopäätökset kuin Häkämies.

Kokoomuksen tulo hallitukseen ja sen keskeisille ulko- ja turvallisuuspolitiikasta vastaaville paikoille on arvioissa nähty liikauttavan Suomea kohti jäsenyyttä Natossa. Häkämiehen lausunnot eivät ole tätä käsitystä suinkaan heikentäneet.

Suomen julkituotuun linjaan nähden onkin syntynyt jännite. Presidentti Tarja Halosen ja Vanhasen hallituksen turvallisuuspolitiikka rakentuu sotilaalliselle liittoutumattomuudelle ja omalle uskottavalle puolustukselle. Kokoomus on haastanut nämä näkemykset.
 Se alkaa käydä jo päähallituspuolueen hermoille. Ainakin keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen moittii Häkämiestä toistuvista irtiotoista, jotka nakertavat Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista uskottavuutta. Korhosen huoli on perusteltu, vaikka sitä eivät jaa kenties aivan kaikki hänen omassakaan puolueessa.

 Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on rakentunut yksituumaisuudelle. Pienen kansakunnan kannattaa pitää siitä kiinni. Kokoomuksen haluista muuttaa peruslinjauksia voidaan keskustella, mutta ei puolueella ole asiassa saneluvaltaa.

SDP:ssä nähdään, että nykyinen suhde Natoon on toimiva eikä pakkoa muutoksiin ole. Jäsenyysoptio on olemassa, mutta Suomi voi pysytellä Naton ulkopuolellakin, jos enemmistö kansalaisista on sillä kannalla.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva