Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

8.5.2008 - Ulvila suuntaratkaisun edessä

Ulvilan kaupunginhallituksen päätös esittää äänin 8-3 ensi maanantaina kokoontuvalle kaupunginvaltuustolle Jokilaakson kuntaliitoksen selvittämistä on herättänyt monenlaisia tunteita ja ihmettelyä ulvilalaisten keskuudessa.

Kysymyksessä on jokaisen ulvilalaisen kannalta tärkeä suuntaratkaisu siitä, mistä suunnasta tulevaisuuden yhteistyökumppanit palvelujen järjestämiseksi haetaan. Tietenkään pelkkä selvitys ei vielä ole kuntaliitospäätös, mutta Jokilaakson kuntaliitoksen takana väitetään olevan päättäjien keskuudessa ”voimakas tahtotila”.

Päätös syntyi Ulvilan kaupunginhallituksessa äänestyksen jälkeen. Todennäköisesti kuntaliitosselvitykseen mukaanmeno hyväksytään äänestyspäätöksellä myös valtuustossa.

Kaupunginjohtaja Arto Saarinen esitti, ettei Ulvila tässä vaiheessa osallistuisi kuntaliitosselvityksen laatimiseen Harjavallan, Kokemäen ja Nakkilan kanssa. Se ei hänen mukaansa antaisi mitään olennaista lisätietoa, jolla olisi vaikutusta Ulvilan kuntaliitosratkaisuun.

Saarisen esitys jyrättiin kuitenkin kaupunginhallituksessa. Vain kolme neljästä sosialidemokraatista oli liitosselvitystä vastaan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Ari Ruohon (sd) äänestäessä selvityksen puolesta.

Saarinen toteaa ensinnäkin, että tähänastisten kannanottojensa mukaan Ulvila pysyy edelleen itsenäisenä kaupunkina, mutta lisää yhteistoimintaa Porin seudun kuntien kanssa.

Saarisen liitosselvitykselle kielteinen kanta perustuu vahvasti kuntatalouden laskelmiin. Jokilaakson kaupungissa Ulvilan kustannukset nousisivat merkittävästi. Ne olisivat vuoden 2006 tiedoilla noin kolme miljoonaa euroa korkeammat, kuin vuonna 2006 toteutuneet. Laskennallisesti tarkasteltuna tuloveroprosentiksi olisi tullut 19,50.

Suunnitteilla olevan Jokilaakson tai Teljän kaupungin nauhamainen kuntarakenne vaatii myös melkoisia ponnisteluja palvelurakenteen organisoinnissa. Esimerkkinä voidaan mainita vain nauhakaupungin neljä kuntakeskusta, neljä lukiota, laaja kouluverkko ja kolme uimahallia kolmenkymmenentuhannen asukkaan kunnassa.

Ulvila on parhaillaan neuvottelemassa sosiaali- ja terveystoimen yhteistoiminnasta Porin kanssa. Miten tälle yhteistoiminnalle uudessa kuviossa käy, on avoin kysymys.

Ulvila on suuren suuntautumisratkaisun edessä. Kysymys on ennen kaikkea kuntalaisten palveluista. Viimeistään tulevissa kunnallisvaaleissa ulvilalaiset valitsevat päättäjänsä ja sen mukaisesti myös suuntautumisensa. Siinä jokaisella palvelun käyttäjällä on sananvalta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva