Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

6.5.2008 - Kannatusmittauksissa muhii yllätys

Puolueiden kannatusmittaukset ovat kevään kuluessa tuoneet esille vain vähäisiä siirtymiä kolmen suurimman puolueen suosiossa. SDP, kokoomus ja keskusta ovat mittauksissa niin lähellä toisiaan, että erot mahtuvat tutkimusten virhemarginaaliin. Aivan mielenkiinnoton kannatuskehitys ei sentään ole.

Siinä voidaan nähdä keskustan lähes trendimäinen alamäki viime vuoden eduskuntavaaleista. Puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhasen yksityiselämästä esille nousseet kohu-uutiset kuluttavat puolueen kannatusta eritoten maakunnissa. Niiden ihmiset ovat sitoutuneet perinteisiin arvoihin, joita Vanhasen katsotaan koettelevan.

Enemmän merkitystä lienee silti aluepolitiikalla. Keskustan perinteinen leipälaji ei ole tuottanut entisenlaisia tuloksia. Kunta- ja palvelurakenneuudistus muuttaa kuntakenttää myös poliittisesti. Muutoksen kaikkia vaikutuksia on mahdoton ennakoida, mutta kuntaliitokset vievät eniten päättäjän paikkoja siltä, jolla niitä on eniten ollutkin eli keskustalta. Tieto tästä heikentää ilmapiiriä.
 Keskustalainen aluepolitiikka sai tahran myös Kemijärven sellutehtaan lopettamisesta. Sitä ei pyyhi pois edes Kelan työpaikkojen lisäys paikkakunnalla.

Keskustan kannatusta kalvaa sekin, että hallitusta kohtaan tunnettu epäluottamus kanavoituu sen kannettavaksi. Onhan keskusta pääministeripuolue jo kuudetta vuotta.

SDP:n kannatuskehitys kulkee ristiin keskustan kansa. SDP on vahvistanut tasaisesti suosiotaan sitten viime eduskuntavaalien. Mistään suuresta hyppäyksestä ei ole kysymys, mutta puolueen kannalta suunta on oikea.

Hämmästyttävin tulos mielipidemittauksissa löytyy puoluekantaansa ilmaisemattomien suuresta osuudesta. Lähes neljä ihmistä kymmenestä ei syystä tai toisesta kerro, mitä puoluetta kannattaa.

Voidaan ajatella, että hallituksen vaihdos on vasta nyt kunnolla konkretisoitunut ihmisten mielissä. Hallitus herättää politiikallaan kuitenkin ristiriitaisia tunteita. Ristiriitatilanteet passivoivat ihmisiä, jolloin pidättäydytään ilmaisemasta omia mielipiteitä. Se voi koskea mielipidekyselyjä, mutta myös varsinaista äänestystilannetta.

Syksyn kuntavaalien ratkaisijaksi voivatkin nousta äänestäjät, jotka vielä nyt vaikuttavat passiivisilta. Puolue, joka onnistuu herättämään heidän mielenkiintonsa, on vahvoilla.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva